Detoxen met Yoga? De Mythen, Feiten en de How to (Not)?

Yoga wordt vaak als een middel gezien om spierspanning los te laten, maar het is veel meer dan dat.

Volgens sommige mensen kunnen yoga houdingen je lichaam ook helpen te detoxen en reinigen. Maar klopt dat wel?

In dit artikel bespreek ik de feiten en mythen over detoxen met Yoga!

Wat is detox yoga?

Als je dit artikel leest dan ben je waarschijnlijk het type mens dat weet hoe gezond een detox kuur kan zijn. Maar wist je dat je ook detox yoga kan beoefenen als een manier om je lichaam te reinigen? Deze combinatie zal je misschien raar in de oren klinken.

Echter blijkt dit volgens voorstanders ook een goede manier te zijn om je lichaam te ontgiften. Dit lijkt ook niet zo gek aangezien yoga een vorm is van lichaamsbeweging waardoor je ontspant, soepeler wordt en een betere balans ontwikkelt.

Voor iedereen die op zoek is naar een manier om je kracht en flexibiliteit te vergroten en je spijsvertering te verbeteren, heeft yoga zeker iets te bieden.

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Hoe kan detox yoga je lichaam helpen te ontgiften?

Om te begrijpen hoe je mogelijk met detox yoga het lichaam kan ontgiften, moeten we onderzoeken hoe zo’n inwendige reiniging precies werkt.

Een gezond lichaam is in staat om zichzelf te reinigen. Maar jarenlange ongezonde leefgewoonten (ongezond voedsel, alcohol, roken, weinig bewegen, etc.) maakt het moeilijker voor ons lichaam op natuurlijke wijze te ontgiften.

Dit is wanneer we onze wenden tot verschillende manieren om je lichaam te detoxen en ontgiften. Yoga heeft volgens sommigen een ontgiftende werking. Alles wat je tijdens yoga doet, van gezonde ademhaling tot intensieve yoga houdingen, draagt bij aan het reinigen van het lichaam.

En hoewel yoga een enorme hulp is om je lichaam gezond te houden, zullen een gezond voedingspatroon, het verminderen van je alcoholgebruik en voldoende lichaamsbeweging, allemaal hun bijdrage leveren voor een goede gezondheid.

Er wordt vaak gezegd dat je met yoga houdingen ronddraaiende bewegingen kunt maken die interne organen als het ware uitwringen van gifstoffen en afvalstoffen.

Volgens voorstanders kunnen yoga houdingen helpen om onze organen te masseren en onder druk te zetten, wat helpt bij het vrijgeven van de ophoping van gifstoffen en afvalstoffen.

Detox yoga goed voor de lever? 

Deze theorie werd populair gemaakt door de Indiase yogaleraar BKS lyengar. Volgens lyengar blokkeer je de bloedstroom wanneer je de spieren en interne organen draait en samendrukt tijdens het doen van achterover buigingen en voorwaartse yoga houdingen. Dit stimuleert beweging in onze darmen, wat vervolgens zou helpen om gifstoffen uit ons lichaam af te voeren.

Wanneer je de yoga houding loslaat dan stroomt het bloed terug naar die gebieden met een verbeterde bloedsomloop. Maar deze theorie wordt niet gesteund door wetenschappelijk onderzoek.

Hoewel yoga houdingen zeker kunnen bijdragen aan een soepeler en sterker lichaam, heeft het geen invloed op de biochemische processen in de organen.

Zo weten we van de lever, ons belangrijkste ontgiftingsorgaan, dat het de reinigende werking voornamelijk zelf doet. Het doen van yoga oefeningen en andere yoga houdingen helpt organen niet echt te ontgiften.

Detox yoga is eerder een metafoor voor het helpen verbeteren van bestaande ontgiftingsprocessen in het lichaam.

Onze organen, mits gezond, zijn prima in staat om op eigen kracht te ontgiften.

Betekent dit dat detox yoga oefeningen nutteloos zijn? Zeker niet! Yoga houdingen en strek oefeningen zijn belangrijk om zowel lichamelijk als mentaal in balans te blijven.

Hoewel deze houdingen zeker een groot aantal spieren in je lichaam versterkt en misschien ook wat stoffen vrijmaakt, heeft het geen invloed op de ontgiftende werking van bijvoorbeeld de lever.

Detox yoga ondersteunt wel de functionaliteit van de organen

Het is echter wel zo dat elke vorm van fysieke activiteit de functionaliteit van de organen ondersteunt bij het uitvoeren van hun reinigingsprocessen.

Daarnaast zorgt fysieke inspanning ervoor dat je doorbloeding verbetert en daardoor een positieve invloed heeft op de processen van je lichaam.

Bovendien hebben mensen die regelmatig aan yoga doen vaak ook andere gezondere leefgewoonten zoals gezond eten, weinig alcoholgebruik en minder stress. Al deze dingen zorgen ervoor dat de ontgiftingsprocessen van het lichaam optimaal kunnen werken.

Detox yoga voor lichamelijk en geestelijke gezondheid

Yoga staat bekend om zijn stressverlichtende en ontspannende effecten. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan het vrijkomen van endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) dat zorgt voor een geluksgevoel en werkt als een natuurlijke pijnstiller.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat yoga helpt om angst te verminderen en een depressie te verlichten.[1]

Ben je een beginner op het gebied van Yoga? Dan weet je waarschijnlijk niet goed waar te beginnen.

In dat geval kunnen wij Happy with Yoga van harte aanraden. Met behulp van dit online platform kan je yogasessies volgen voor verschillende soorten lessen en niveaus.

Elke videoles bevat een reeks asana’s en zijn een goede hulpmiddel. Voor een klein bedrag per maand kan je online onbeperkt Yoga en meditatielessen volgen waar en wanneer je maar wilt.

Via onderstaande kortingspagina kun je toegang krijgen tot het online platform:

Bekijk deze pagina voor meer informatie en krijg korting op Happy with Yoga.

Zo kan je yogasessies beoefenen en lekker stretchen waar en wanneer het jou uitkomt! Dat houdt je zeker gemotiveerd.

Detox yoga oefeningen en houdingen

Nu je weet dat detox yoga positieve effecten op de gezondheid heeft, wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan met de onderstaande video’s.

Let erop dat yoga oefeningen minstens vier uur na een maaltijd worden uitgevoerd. Je darmen en maag moeten vrijwel leeg zijn als je yoga houdingen beoefent.

Sommige oefeningen zijn rustgevend en zorgen voor ontspanningen, terwijl andere yoga houdingen zijn gericht op bewegingen die het lichaam helpen om sterker en fitter te worden en goed zijn voor de spijsvertering.

Dus rol je yogamatje uit en begin met de onderstaande 4 yogaoefeningen. Je lichaam én geest zullen het waarderen!

Oefening #1: brughouding (Seta Bandhasana)

De zachte druk die je uitoefent op de buikspieren en de buikorganen creëert een stimulerend effect op de spijsvertering.

Uitvoering:

 • Ga met je rug op een yogamatje liggen en zet je voeten op de grond waardoor je knieën richting het plafond wijzen. Zet de voeten op heupafstand van elkaar.
 • Leg je armen langs je zij op de grond. Rol je schouderbladeren richting de grond en span je buikspieren aan terwijl je door de hielen drukt om de heupen langzaam van de grond te tillen.
 • Let op dat je de rug niet te hoog tilt. Er moet geen overdreven boog in de onderrug ontstaan.
 • Adem 5 seconden vanuit de buik om rust te voelen in jouw hoofd en lichaam.

Oefening #2: neerwaartse hond (Adho Mukha Shvanasana)

De neerwaartse hond is een yoga houding waarmee je de doorbloeding stimuleert en het hele lichaam versterkt.

Een goede uitvoering van deze yoga houding is belangrijk omdat veel andere yogaoefeningen met deze houding beginnen.

Uitvoering:

 • Zet je handen en voeten op de grond en zorg ervoor dat je knieën iets achter je heupen zijn. Je handen moeten ter breedte van je schouders uit elkaar staan.
 • Druk je handen op de vloer en adem diep in. Je lichaam zou nu moeten lijken op een omgekeerde V-vorm.
 • Druk door je hielen en houd je lichaam in positie terwijl je goed op je adem let.
 • Breng vervolgens je knieën langzaam terug naar de grond om deze asana los te laten.

Oefening #3: de kindhouding (Balasana)

De kindhouding is een rustoefening waardoor je deze houding kunt doen wanneer je op adem moet komen of wilt ontspannen.

Uitvoering:

 • Kniel op de grond en raak met je hielen je billen aan. Als je eenmaal comfortabel zit, spreid je je knieën op heupbreedte uit elkaar.
 • Strek je armen naar voren zodat ze in lijn zijn met je knieën.
 • Omdat deze yoga houding een rusthouding is, kun je een halve minuut in deze houding blijven zitten.
 • Als je het lastig vindt om je hoofd op de grond te leggen, kun je een kussen gebruiken voor meer comfort.

Oefening #4: de cobra houding (Bhujangasana)

De cobra houding is achteroverbuiging en helpt om de rug, arm en schouderspieren te versterken.

Het kan ook helpen bij het verlichten van stress en vermoeidheid die gepaard kunnen gaan met rugpijn.

Uitvoering:

 • Ga op je buik liggen met je handen onder je schouders en je handen naar voren gericht.
 • Trek je armen richting je borst en zorg ervoor dat je ellebogen niet naar de zijkant wijzen.
 • Zet druk met je handen om langzaam je bovenlichaam en hoofd op de tillen.
 • Houd een lichte buiging in je ellebogen.
 • Je kunt je hoofd naar achteren laten zakken om de houding te verdiepen.
 • Adem uit en laat de houding los richting de mat. Breng je armen langs je zij en laat je hoofd rusten.
 • Beweeg je heupen langzaam heen en waar om de spanning van je onderrug te verminderen.

3 Aanvullende tips bij detoxen met yoga

Je lichaam reinigen en ontgiften is niet iets wat je even kan doen. Je bent waarschijnlijk niet van de een op de andere dag ongezonder gaan leven. Daarom wil je een gezonde levensstijl opbouwen.

Een goede gezondheid gaat hand in hand met gezonde gewoontes. Behalve yoga zijn er ook andere gezonde detox methoden die een bijdrage kunnen leveren.

Tip #1: Een sapkuur                     

Een sapkuur houdt in dat je voor een bepaalde periode afziet van voedsel en enkel groente- en fruitsapjes drinkt.

Door je groente en fruit inname te verhogen krijg je een gezonde hoeveelheid antioxidanten binnen. Des te minder je voeding is bewerkt, hoe beter. 

Gezonde sapjes en water zijn goed om gehydrateerd te blijven.

Onze sapjes bevatten meer dan 250 gram groente en fruit en zijn 100% puur, ambachtelijk en vers geperst en zijn vrij van toevoegingen.

Klik hier voor meer informatie over ons 5-daagse detox sapkuur pakket.

Bij ieder sapjespakket zit een uitleg met een schema over wanneer je welk sapje drinkt. Alles is dus al van tevoren voor je bedacht, je hoeft alleen de stappen te volgen en aan de slag te gaan met onze heerlijke sapjes.

Tip #2: denk aan je slaap

Slaap is ongelooflijk belangrijk en de meesten van ons krijgen er niet genoeg van. Een goede nachtrust wordt vaak onderschat als het gaat om bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen.

Toch is het onmisbaar voor een gezond leefpatroon. Tijdens de slaap worden afvalstoffen uit de hersenen efficiënt afgevoerd.[2] Door deze afvalstoffen af te voeren, functioneren je hersenen overdag beter.

Terwijl je slaapt worden er ook bepaalde hormonen aangemaakt. Hormonen die tijdens de slaap vrijkomen, leiden tot langzame ademhaling en spierontspanning, wat resulteert in verminderde ontsteking.

Een gebrek aan slaap verhoogt het ontstekingsniveau en maakt het moeilijker voor het lichaam om te ontgiften.

Zoals je ziet is voldoende slaap essentieel voor een goede gezondheid. Maar te veel slapen is ook niet gezond. Hoeveel uur slaap heb je dan nodig? De National Sleep Foundation (NSF) beveelt (jong)volwassenen aan om 7-9 uur per nacht te slapen.

Tip #3: stoppen met ongezond eten

Het zou geen verrassing moeten zijn, maar gezonder eten is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je lichaam te reinigen en ontgiften.  

Alleen detox yoga doen is niet genoeg om je lichaam op de meest effectieve manier volledig te laten ontgiften.

Met name bewerkte voedingsmiddelen vol met toegevoegde suikers en transvetten zijn schadelijk voor je gezondheid. Voedsel kan zeker worden gebruikt voor ontgifting, dus het is net zo belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten.

Als je je lichaam de beste kans wilt geven om te ontgiften, moet je ervoor zorgen dat je de juiste soorten voedsel eet. 

Door je te richten op groenten, fruit, magere eiwitten, gezonde vetten (olijfolie, avocado’s) kun je weer op het goede spoor komen.

Net als groenten bevatten fruit belangrijke antioxidanten die gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Ook het eten van onbewerkte, pure bronnen van koolhydraten zijn belangrijk voor de gezondheid.

Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!

Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.

Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.

De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.