We kennen allemaal wel van die periodes waarin we de teugels laten vieren. Het is dan moeilijk om weer op gang te komen. Gelukkig hebben wij de oplossing.
In dit artikel krijg je 22 verschillende en gezonde detox recepten die niet alleen goed voor je zijn, maar ook ontzettend lekker!
Van lunch tot diner, gezond eten en drinken smaakte met deze detox recepten nog nooit zo goed!
Inhoud van dit artikel
Detox ontbijt recepten
#1: Betoverende boerenkool spinazie sap
Dit sapje is perfect voor iedereen die de dag voedzaam wil beginnen. Deze groene rakker zit vol met voedingsstoffen en wordt gemaakt met behulp van een slowjuicer.
Ingrediënten:
- ¼ ananas
- Een handjevol boerenkool
- Een handjevol spinazie
- ½ citroen
- 2 el verse gember (geschild en geraspt)
Bereidingswijze:
- Verwijder de schil en de kern van de ananas. Maak de boerenkool en spinazie schoon en bereid ze voor.
- Sluit de hendel en haal de groentesoorten eruit.
- Wanneer de laatste ingrediënten in de slowjuicer worden gedaan, plaats je de hendel in een halfgeopende positie om de samengeperste pulp vrij te maken.
Tip: heb je geen slowjuicer? Steeds meer mensen kiezen ervoor om verse sapjes te kopen zoals bij HappyJuicy.
Zo weet je zeker dat je gezonde groentesapjes in huis haalt waarin de smaak, nutriënten en enzymen behouden blijven.
De sapjes worden bevroren geleverd zodat je ze vers in huis hebt. Ervaar de voordelen van natuurlijke slowjuice sapjes zelf!
#2: Bevrijdende detox bietensap
Met dit heerlijke bietensapje prikkel jij de smaakpapillen terwijl je immuunsysteem ondersteund wordt met vitamines en mineralen.
Ingrediënten:
- 1 rode biet
- 2 appels
- 1 stengel bleekselderij
- 6 kleine wortels
- ½ komkommer
- ½ citroen
Bereidingswijze:
- Schil de citroen en snijd deze in plakjes.
- Snijd de wortelen, rode biet en komkommer
- Verwerk alle ingrediënten in een sapcentrifuge.
- Schud de inhoud en serveer.
Maak hier kennis met ons overheerlijke bieten boost groentesapje!
#3: Goddelijk grapefruitsapje met gember en wortel
Dit heerlijk verfrissende sapje is een geweldige manier om wakker te worden. Het is ook een lekkere opkikker voor in de middag.
Ingrediënten:
- 2 grapefruits
- 5 wortels
- 2 cm verse gember
Bereidingswijze:
- Schil en snijd de grapefruit en gember in kleinere stukjes.
- Doe alle ingrediënten in de sapcentrifuge.
- Schud de inhoud en serveer.
#4: Green rain smoothie
Ingrediënten:
- 1 granaatappel
- 75 g blauwe bessen
- 150 g spinazie
- Snufje gemberpoeder
- 200 ml ongezoete kokosmelk
Bereidingswijze:
- Snijd de granaatappel doormidden en lepel de pitjes eruit. Houd ze apart.
- Doe de blauwe bessen, spinazie en gemberpoeder in de blender.
- Schenk hier de kokosmelk overheen.
- Mix alles goed door elkaar en verdeel de smoothie over 2 glazen.
Tip: in plaats van kokosmelk kan ook sojamelk of amandelmelk worden gebruikt, evenals water of kokoswater.
#5: Venkelgroen met aardbeien en spirulina
Ingrediënten:
- 1 venkel
- 300 ml ongezoete amandelmelk
- 1 avocado
- 150 g aardbeien
- 100 g frambozen
- 1 extra vierge kokosolie
- 1 tl gemalen kaneel
- 2 el spirulina poeder
Bereidingswijze:
- Snijd de blaadjes en de onderkant van de venkel af. Gooi deze weg.
- Snijd de rest van de venkel in stukken. Gooi dit, samen met de amandelmelk, in de blender. Mix tot een egale substantie.
- Verwijder de schil en de pit van de avocado. Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
- Doe de avocado, aardbeien, frambosen, kokosolie, kaneelpoeder en het spirulinapoeder in de blender. Mix tot je tevreden bent over de drinkbaarheid van de smoothie.
Tip: vervang de venkel door spinazie als je een neutralere smaak wilt.
#6: Acai ontbijt bowl
Acai wordt geprezen als een echte superfood. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en friszure smaak zijn ze een heerlijke en gezonde ontbijtkeuze.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
- 2 banen (geschild)
- 2 el acaipoeder
- 125 ml amandelmelk
- 2 tl extra vierge kokosolie
- 1 el amandelpasta
- Voeg alle ingrediënten toe aan de blender en mix het door elkaar om een romig mengsel te krijgen.
- Verdeel de inhoud over de borden en bestrooi het gerecht eventueel met chiazaden en bessen.
#7: Ontbijtkom met chiazaad
Een heerlijk chia ontbijtje! De helft van dit ontbijt maak je een avond van tevoren klaar.
Dit zorgt ervoor dat je s’ochtends in een handomdraai je ontbijt op tafel kunt zetten. Ideaal!
Ingrediënten:
- 25 g chiazaad
- 500 ml ongezoete plantaardige melk
- 2 el honing
- 1 tl vanille-extract
Toppings:
- Vers fruit naar keuze (mango’s, bessen, kiwi, etc.)
- Ongezouten amandelen
- Kaneel en extra honing (optioneel)
Bereidingswijze:
- Doe het chiazaad, de melk, de honing en het vanille-extract in een kom en roer het geheel door elkaar.
- Laat de kom ongeveer een halfuur staan. Klop het geheel daarna nog eens door elkaar om te voorkomen dat de zaden gaan klonteren.
- Doe het ontbijt in een goed afsluitbare bak en zet het in de koelkast.
- Verdeel het ontbijt de volgende ochtend over twee bakjes, serveer het met toppings naar keuze.
Tip: Als je het gerecht te zoet vindt dan kun je de honing vervangen door wat fruit naar keuze.
Lunch detox recepten
#8: Waanzinnige wortelsap
Dit gezonde sapje is gemakkelijk te maken en heeft een lekkere wortelbasis die goed samengaat met appel, citroensap en gember. Heerlijk om als detox recept zelf te maken!
Het wortelsapje is niet alleen lekker, het ondersteunt ook de spijsvertering doordat het veel vezels en voedingsstoffen bevat.
Ingrediënten:
- 500 g wortels
- 1 appel
- Citroensap
- Gember
Bereidingswijze:
- Was de wortels schoon en verwijder de kontjes. Schil de appel met een mes.
- Stop de wortels, appel, citroensap en gember in de sapcentrifuge.
#9: Simpele wortelsalade met citroendressing
Ingrediënten:
- 400 g wortels
- 2 tl Dijnmosterd
- 2 el versgeperst citroensap
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 tl honing
- Snufje zout
Bereidingswijze:
- Snijd de kontjes van de wortels en snijd deze in kleine reepjes. Rasp nu de wortelen.
- Doe de geraspte wortelen in een serveerschaal en voeg de peterselie toe.
- Klop in een kleine kom de mosterd en het citroensap door elkaar en besprek de olijfolie al kloppend. Voeg honing en zout toe.
- Besprenkel het gerecht met dressing over de geraspte wortelen en peterselie en meng het goed door elkaar.
- Voeg eventueel wat zonnebloempitten toe als een mooie topping bovenop.
#10: Detox kippensoep
Dit gerecht is rijk aan antioxidanten, vezels, vitaminen en mineralen en een kleine hoeveelheid gerst.
Ideaal om te ontgiften na een weekend van overmatig eten en drinken.
Ingrediënten:
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 kg kipfilet (in stukjes gesneden)
- 1 Zonnatura Tuinkruiden bouillonblokje
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ uienpoeder
- 1 tl rode chilivlokken
- 1 middelgrote ui (gesnipperd)
- 1 stengel prei
- 2 grote wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 800 g shiitake paddenstoelen
- Koriander of peterselie
- 1200 ml water
Bereidingswijze:
- Kruid de kip met zout peper, uienpoeder, knoflookpoeder en rode chilivlokken.
Voeg water toe aan een grote bouillon pan op middelhoog vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe en de kipfilet. - Haal de kipfilet na 15-20 minuten uit de pan en leg deze apart op een bord.
- Spoel de pan om en zet hem weer op het vuur met een eetlepel olijfolie. Voeg de ui, prei, wortel en bleekselderij toe.
- Breng de soep op smaak met wat zout en peper en laat de soep zachtjes doorkoken tot de groenten zacht zijn.
- Voeg knoflook en de shiitake toe aan de soep. Laat de soep nog 10 minuten sudderen.
- Serveer de soep en bestrooi eventueel met koriander of peterselie.
Tip: je kunt allerlei groenten toevoegen aan deze kippensoep. Ga ook eens voor bosui, tomaat, broccoli of bloemkool. Wil je de soep meer binden? Voeg dan wat sojamelk toe aan de soep.
#11: Zoete aardappelsalade
Deze zoete aardappelsalade zit vol met smaak! Het is ook veganistisch en glutenvrij.
Ingrediënten:
- 2 kleine zoette aardappelen (geschild)
- 1 grote courgette
- 1 el extra vierge kokosolie
- Handjevol cherrytomaatjes (doormidden gesneden)
- 85 g veganistische groene pesto
- 2 el water
- 1 tl verse basilicum
- 1 tl citroensap
- 1 el extra vierge olijfolie
- ½ teentje knoflook
- Snufje peper en zout
Bereidingswijze:
- Spiraliseer de zoete aardappelen en courgette en creëer je eigen spaghetti.
- Kook de zoete aardappelen in kokosolie in een braadpan op middelhoog vuur tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten).
- Voeg courgette toe en kook tot ze zacht zijn (ongeveer 4 minuten).
- Doe de zoete aardappelen en courgette in een mengkom.
- Combineer pesto en water tot een dressing. Voeg de cherrytomaatjes toe.
- Maak een knoflook-basilicumdressing op basis van basillicum, knoflook, olijfolie, citroensap en wat zout en peper. Mix tot alles goed gemengd is.
- Schep het zoete aardappelmengsel door de dressing en serveer vervolgens op twee borden.
#12: Superfood detox salade
Deze knapperige detox salade zit boordevol met antioxidanten en voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken en je lichaam helpen om te ontgiften.
Ingrediënten:
- 180 g bloemkool
- 150 g broccoli
- 125 g wortels
- 2 stengels bleekselderij
- Handje verse peterselie
- 30 g rozijnen
- 50 g amandelen
Dressing:
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 el verse gember (geschild en geraspt)
- 2 el honing
- Snufje zeezout
Bereidingswijze:
- Pak een scherm mes en hak de ingrediënten fijn.
- Doe de ingrediënten voor de dressing in een kleine kom en meng ze goed door elkaar.
- Voeg alle ingrediënten toe aan een grote kom en meng met de dressing.
- Serveer de salade op borden.
#13: Broccolisoep
Een heerlijke groene soep vol met vitamines, mineralen en vezels!
Ingrediënten:
- 1 kleine broccoli
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 2 blokjes Zonnatura Tuinkruiden bouillon
- 1 liter water
- 1 el virgin kokosolie
- Snufje peper en zout
Bereidingswijze:
- Snijd de ui en de knoflook fijn. Fruit dit in de kokosolie in de pan.
- Snijd intussen de broccoli en de paprika in stukken en voeg dit, samen met de bouillonblokjes en het water, in een andere pan.
- Zorg ervoor dat de groenten net onder water staat. Laat dit 10 minuten koken tot de broccoli en paprika beetgaar zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer of een blender. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
Tip: serveer de broccolisoep met een beetje pesto. Dit maakt de soep extra lekker.
#14: Rode bietensoep
Deze heerlijk smakende bietensoep is een echte natuurlijke krachtpatser als het om voedingsstoffen gaat.
Ingrediënten:
- 3 bieten
- 2 wortels (fijngesneden)
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine prei (fijngesneden)
- 1 tl extra virgin kokosolie
- 750 ml groentebouillon
- Verse dille
Bereidingswijze:
- Doe de ongeschilde bietenwortels in een pan en breng het water aan de kook. Laat het water 30 minuten sudderen.
- Giet af uit het water en zet de bieten opzij om af te koelen.
- Verhit de kokosolie in een koekenpan en voeg de uien, knoflook, prei en wortels toe. Laat deze 5 minuten koken op laag vuur.
- Schil de bietenwortels en snijd ze in blokjes en doe ze samen met de gekookte groenten en de bouillon in de blender.
- Breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.
#15: Gezonde buddha bowl salade
Deze budda bowl zit vol met voedzame ingrediënten en felle kleuren voor een heerlijke lunch. Je kunt elke groene groente gebruiken die je lekker vindt!
Ingrediënten:
- 2 zoete aardappelen
- 1 kopje groene linzen
- 120 g zilvervliesrijst
- 500 ml groentebouillon
- ½ avocado
- ¼ boerenkool
- ¼ rode ui
- 1 citroen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een pakplaat met bakpapier.
- Snijd de zoete aardappelen in kleine stukjes en leg ze op de bakplaat.
- Bestrooi het met olijfolie en wat peper en zout. Bak het 25 minuten in de oven.
- Doe de geweekte linzen en rijst in een pan en voeg de groentebouillon toe.
- Laat het ongeveer 15 minuten op hoog vuur koken tot het water volledig is verdampt.
- Snijd een kwart van de boerenkool in kleine stukjes en besprenkel het met olijfolie en citroen. Voeg de boerenkool de laatste 10 minuten toe aan de bakplaat in de oven.
- Leg alles in een kom. Begin met de rijst en voeg de groenten toe. Snijd de avocado in tweeën en voeg deze toe aan de kom. Server met een partje citroen.
#16: Bloemkool detox bowl
Deze kom zit boordevol voedzame ingrediënten zoals bloemkool, avocado en bladgroenten en helpt het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam op gang te brengen.
Ingrediënten[1]
- 3 grote boerenkoolbladeren
- 1 teentje knoflook
- 85 g quinoa (droog, ongekookt)
- ¼ rode kool
- 1 avocado
- ½ bloemkool
- 1 tl extra vierge olijfolie
- ¼ tl gemalen komijn
- Tuinkers
Saus:
- 2 el tahin (pasta gemaakt van sesamzaad)
- 75 g rauwe cashewnoten (nacht geweekt in water)
- 1 hoofd knoflook
- 5 el water
- 2 tl zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en meng met de olijfolie en gemalen komijn. Rooster het in 25 minuten goudbruin.
- Voor de saus doe je alle ingrediënten (behalve het water en zout) in een blender. Voeg tijdens het mixen een beetje water toe totdat de saus glad begint te worden.
- Schraap de inhoud van de zijkanten af en voeg water toe totdat de saus zo glad is als de blender het kan maken. Voeg wat zout naar smaak toe.
- Kook de quinoa 10 minuten in een pan, giet af en zet het apart. Snijd intussen de boerenkool en rode kool in dunne reepjes en bak ze in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de quiona toe en blijf roeren totdat alles gemengd is.
- Leg wat boerenkoolmengsel op de bodem van een kom en garneer met gesneden avocado, een deel van de bloemkool en een scheutje tahinsaus. Voeg eventueel wat tuinkers toe.
Detox diner recepten
#17: Linzen-gembersoep met kurkuma
Deze heerlijke soep zit boordevol bladgroenten zoals broccoli, boerenkool en selderij en zorg ervoor dat je je warm en gezond voelt.
Ingrediënten:
- 1 gele ui (gesnipperd)
- 1 el extra vierge olijfolie
- 3 wortels
- 3 stengels bleekselderij (gehakt)
- 5 teentjes knoflook (gehakt)
- 4 cm verse gember (fijngehakt)
- 1,5 tl gemalen kurkuma
- 1 tl rozemarijn (gehakt)
- 1,4 liter water
- 1 el citroensap
- 1 kopje bruine linzen
- Zout en peper
- 1 kop verse koriander
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de wortels, ui en bleekselderij toe. Wacht tot ze zacht zijn.
- Voeg de gember, kurkuma en knoflook toe. Voeg ook wat water toe zodat de knoflook niet gaat verbranden.
- Voeg de linzen en wat zout en peper toe. Breng het water aan de kook en laat het sudderen. Laat de soep koken tot de linzen zacht zijn (ongeveer 30 minuten).
- Voeg de koriander en het citroensap toe en serveer het warm.
#18: Frisse citrussalade met granaatappel
Ingrediënten:
- 1 grapefruit
- 2 bloedsinaasappels
- ½ rode ui
- Gemengde groenten (naar keuze)
- 1 el granaatappelpitjes
- 1 el pistachenoten
- 2 el witte wijnazijn
- 2 el honing
- 1 el extra vierge olijfolie
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Om de dressing te maken klop je de olijfolie, azijn, honing, zout en peper door elkaar. Je kunt de honing van tevoren in de magnetron even verdunnen.
- Schil de citrus in dunne plakjes en snijd het witte bittere merg weg.
- Pak twee borden en leg de citrus en de rode ui erop.
- Bestrooi met granaatappelpitjes en pistachenootjes. Besprek de salade met de dressing en serveer.
#19: Appelsalade
Ingrediënten:
- 200 g gemengde salade
- 1 avocado
- 1 kleine mango
- 1 blikje tonijn (op waterbasis)
- 1 sjalot (gesnipperd)
- Klein handje hazelnoten in stukjes gehakt (ongezouten)
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Doe de gemengde sla in een slakom en voeg hier een dressing van olijfolie, balsamicoazijn en peper en zout aan toe.
- Laat ondertussen de tonijn uitlekken en voeg deze bij de sla.
- Snijd de mango en de avocado in blokjes. Snipper vervolgens de sjalot. Voeg al deze ingrediënten toe aan de salade.
- Doe de hazelnoten in een pan en laat deze op laag vuur lichtbruin worden. Voeg de hazelnoten vervolgens toe aan de overige ingrediënten.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en geniet van deze heerlijke salade.
#20: Ontgiftende vegetarische koolsoep
Deze heerlijke koolsoep zit boordevol gezonde groenten en is van nature glutenvrij en veganistisch. Voel je vrij om de soep zo pikant te maken als je zelf wilt.
Ingrediënten:
- 2 wortels
- Ui
- Knoflook
- Zak geraspte groene kool
- Tomatenblokjes (gesneden)
- komijn
- rode chillivlokken
- zwarte peper
- snufje oregano
- vegan bouillon
- 1 liter water
Bereidingswijze:
- Voeg alle ingrediënten toe en breng de soep aan de kook tot de groenten zacht zijn. Proef en breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.
- Garneer de soep eventueel met wat verse kruiden en serveer het warm.
#21: Regenboog detox salade met Griekse yoghurt
Deze regenboog salade zit vol met gezonde groenten. Met een romige yoghurtdressing mag deze salade zeker niet in je schema ontbreken.
Ingrediënten:
- 6 blaadjes boerenkool
- 1 rode biet
- 1 gele biet
- 1 wortel
- ¼ rode kool
- 1 blikje kikkererwten
Dressing:
- 4 el Griekse yoghurt
- 2 el geperst citroensap
- 1 teentje knoflook
- ¼ geraspte Parmezaanse kaas
- 1 tl dijonmosterd
- 3 ansjovis
- 1 el extra vierge olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Snijd de boerenkool in sliertjes en leg ze op een schaal. Schil de bieten en snipper de bieten, wortel en kool fijn.
- Maak de dressing en combineer alle ingrediënten in een blender tot ze verwerkt zijn.
- Sprenkel de dressing over de salade en vermeng het geheel.
#22: Reinigende kurkuma soep
Ooit wel eens gekookt met kurkuma? Het is een superfood die traditioneel in veel Indiase gerechten wordt gebruikt. Deze kurkumasoep is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
Ingrediënten[2]
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 wortel in stukjes gehakt
- 2 stengels bleekselderij (fijngesneden)
- 1 el gemalen kurkuma
- 2 tl knoflook (gehakt)
- ½ tl gemalen gember
- ¼ tl gemalen cayennepeper
- Groentebouillon
- Bloemkoolroosjes (gehakt)
- Boerenkool (gesneden)
- Shirataki noedels
Bereidingswijze:
- Zet een grote pan op middelhoog vuur met olie. Voeg de ui, wortel en selderij toe. Laat het 5 minuten koken tot de groenten zacht worden.
- Voeg kurkuma, knoflook, gember en cayennepeper toe. Roer door tot de groenten bedekt zijn.
- Voeg bouillon, water zout en peper toe. Breng het water aan de kook en zet het vuur op een laag pitje. Voeg de bloemkool toe en dek de soeppan af en laat het 15 minuten sudderen tot de bloemkool gaar is.
- Als de bloemkool gaar is voeg je de boerenkool en noedels toe.
- Verdeel de soep over de kommen.
Op zoek naar meer gezonde detox sapjes? Ontdek hier gezonde slowjuice recepten.
Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!
Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.
De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.
De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.
Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »
Wetenschappelijke bronnen
Dank je wel , ga zeker wat recepten proberen