Wat HPP Sapjes zijn en waarom wij deze afraden

HPP oftewel hoge druk pasteurisatie is een proces van conserveren met een extreem hoge waterdruk.

Door middel van hoge druk kan de houdbaarheid van voeding tot 3 maanden worden verlengd.

Klinkt goed zou je zeggen. Toch mogen sapjes die zijn behandeld met HPP niet als ‘vers’ worden aangemerkt.

In dit artikel leggen we uit wat HPP precies is, wat HPP sapjes zijn en waarom wij geen HPP-techniek gebruiken voor onze sapjes. Daarnaast leer je ook welke sapjes gezonde alternatieven zijn.

Wat is HPP (High Pressure Processing)?

HPP staat voor hoge druk pasteurisatie, ook wel High Pressure Processing genoemd.

Dit is een verwerkingsproces die houdbaarheid van levensmiddelen verlengt. HPP is overigens niet het proces van het maken zelf, maar eerder een aanvullende stap van verwerking. 

Met de HPP-techniek is het mogelijk voor fabrikanten om hun voedingsmiddelen naar elk deel van het land te distribueren zonder dat de kwaliteit van het product daar al te veel onder lijdt.

Sap dat is behandeld met HPP gaat namelijk een stuk langer mee. Dat betekent voor fabrikanten dat ze hun sapjes op veel grotere schaal kunnen verkopen. 

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Hoe werkt HPP precies? 

Veel voedingsproducten (o.a. melk, sappen en bier) worden tegenwoordig gepasteuriseerd en gesteriliseerd.

Hierbij worden producten (kort) verhit tot boven de 70°C of  100°C [1]. Dit doodt alle micro-organismen. Deze hitte doet alleen afbreuk aan de kwaliteit van een product.

Met ‘High Pressure Processing’ wordt een alternatieve manier geboden om voedselbederf tegen te gaan door bacteriën, gisten en schimmels te doden.

Met HPP wordt een enorme hoeveelheid druk toegepast op producten om alle micro-organismen te vernietigen die het voedsel zouden kunnen bederven.

Door gedurende 3 tot 5 minuten gelijkmatig in alle richtingen druk uit te oefenen, worden ongewenste micro-organismen vernietigd.

Doordat producten met HPP niet aan hitte of bepaalde stoffen worden blootgesteld, blijft de smaak en textuur over het algemeen behouden, terwijl de houdbaarheid aanzienlijk wordt verlengd. 

Maar dit alles komt met een prijs, want HPP producten en sapjes hebben door dit proces aan voedingswaarde (o.a. vitamines en mineralen) verloren. Daarover later meer.

Waar zie je HPP producten en sapjes terug?

HPP is niet alleen voorbehouden aan sapjes. Allerlei soorten voedingsmiddelen ondergaan HPP.

HPP-producten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn onder meer:

 • Vruchtensappen
 • Kant-en-klaar vlees
 • Smoothies
 • Soepen
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Sauzen (tomatenpuree, appelmoes)
 • Zuivelproducten
 • Dipsauzen
 • Zeevruchten
 • Schaaldieren
 • Babyvoeding
 • Dierenvoeding

Zoals je ziet kan HPP op de meeste voedingsmiddelen worden toegepast.

De HPP-techniek is vooral gunstig voor warmtegevoelige voedingsproducten. Toch is deze techniek niet voor alle voedingsproducten geschikt. Zoals bijvoorbeeld voor brood of andere luchtige en droge goederen. 

Waarom wij HPP-producten of sapjes afraden

De reden waarom wij de HPP-techniek afraden is omdat niet alleen potentiële ziekteverwekkers worden gedood, maar ook alle belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, enzymen en fytonutriënten.

Je kunt het vergelijken met antibiotica, dat doodt namelijk de schadelijke bacteriën waar je ziek van wordt in je lichaam, maar ook de ‘goede’ bacteriën die in je darmen leven.

Dit geldt hetzelfde voor hoge druk pasteurisatie. Deze techniek maakt geen onderscheid tussen het vernietigen van potentiële ziekteverwekkers en belangrijke voedingsstoffen in sap.

De micro-organismen in sap worden vernietigd waardoor de houdbaarheid verlengd kan worden. Doordat de moleculaire structuur van het sap is veranderd, mag het niet langer als ‘vers’ worden beschouwd.

HPP-producten mogen dan iets gezonder zijn dan voedingsproducten waar veel suikers en onnatuurlijke conserveermiddelen aan zijn toegevoegd. Maar omdat de belangrijkste voedingsstoffen, zoals vitamines en antioxidanten, in sap zijn vernietigd, is vers en onbewerkt sap nog altijd het gezondste.

Verse en onbewerkte sapjes bevatten een grote hoeveelheid voedingsstoffen uit groenten en fruit die behouden blijven.

Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van antioxidanten in groenten en fruit.

Wat is een beter alternatief voor HPP producten of sapjes?

Fabrikanten stellen dat ze met de HPP-techniek de houdbaarheid van hun sapjes kunnen verlengen, waardoor ze minder snel weggegooid worden. Het probleem is dat het niet vers is, en zeker niet zo gezond als slowjuice sap.

Dit is de reden waarom wij HPP producten en sapjes afraden en je altijd voor 100% natuurlijke en onbewerkte sapjes moet gaan. Deze verse sapjes bevatten meer antioxidanten en er zijn geen conserveermiddelen en kleurstoffen aan toegevoegd.

Sapcentrifuge

Een alternatief voor HPP sapjes zijn sapjes uit de sapcentrifuge. Met een sapcentrifuge haal je het sap uit groenten en fruit door het op hoge snelheid te raspen. Het meeste vruchtvlees blijft in de zeef achter.

Het verschil met een slowjuicer is dat een sapcentrifuge het met name voor het gemak wint. Slowjuicers daarentegen bieden een uitstekende kwaliteit van sap en zijn goed voor het persen van meerdere voedingsproducten. 

Slowjuice techniek met behoud van voedingsstoffen

Wij maken daarom gebruik van de koude slowjuice methode. Slowjuicen komt neer op ‘langzaam persen’.

Dit langzaam persen verwijst naar de rotatiesnelheid van de slowjuicer machine. Hierdoor wordt het sap langzaam uit groenten of fruit geperst.

De slowjuicer scheidt het sap van het vruchtvlees en komt via verschillende uitgangen uit de machine.

Door de techniek van langzaam persen ontstaat minimale wrijving en nauwelijks warmteontwikkeling.

Dit zorgt ervoor dat veruit de meeste vitamines en mineralen behouden blijven. Daarnaast vindt er geen onnatuurlijke bewerking plaats van het product zoals bij concentraat sappen en HPP.

Met slowjuicen worden sapjes niet langer blootgesteld aan processen die de kwaliteit van de voedingsstoffen verminderen. Kortom onze sapjes, gemaakt van verse en onbewerkte producten, bevatten meer vitamines en mineralen en zijn vrij van kunstmatige toevoegingen.

Is je interesse gewekt in gezonde sapjes? Mooi! Toch raden we je niet aan om meteen een dure sapcentrifuge of slowjuicer aan te schaffen. Ga eerst met gezonde slowjuice sapjes aan de slag om te kijken of een sap detoxkuur iets voor je is.

Koop nooit sapjes uit de supermarkt en ga voor kwaliteit met de meeste voedingswaarde. Supermarkten verkopen bijna altijd alleen de sappen die langdurig houdbaar zijn. Om deze reden zijn de sappen die je hier vindt meestal van lage kwaliteit.

Kijk eerst of je sapvasten leuk vindt en kunt volhouden voordat je een dure blender of sapcentrifuge aanschaft.

100% natuurlijke gezonde sapjes van hoge kwaliteit

Alle HappyJuicy sapjes

Met HPP-producten en sapjes wordt de indruk gewekt dat fabrikanten kwaliteit leveren.

In werkelijkheid is dit maar het halve verhaal. ‘Goedkoop is duurkoop’ is een bekende Nederlandse uitdrukking die hier zeker van toepassing is.

De werkelijkheid is dat de meeste voedingsstoffen in het verwerkingsproces verloren zijn gegaan en dus van lage kwaliteit is.

Met dat in gedachten is het verstandig om vruchtensap uit concentraat en sapjes gemaakt met HPP-techniek te vermijden en altijd voor natuurlijke en verse sapjes te gaan.

Want sap dat met HPP is behandeld is technisch gezien niet vers, het is geconserveerd!

Met onze HappyJuicy sapjes maken we het gelukkig een stuk makkelijker! Deze sapjes zijn vers koudgeperst en hebben de maximale voedingswaarde die je uit een sapje kunt halen. 

Gelukkig kunnen consumenten voor bijna dezelfde prijs hoogwaardige slowjuice sapjes kopen, met groente en fruit die lokaal zijn geteeld. Dat betekent gemakkelijk betaalbaar en natuurlijk gezond! 

Met onze 100% natuurlijke en verse sapjes weet je in elk geval dat je kwaliteit in huis haalt. Aan onze sapjes wordt niets toegevoegd. Dus geen toegevoegde suikers, e-nummers of kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Alles is puur sap en 100% natuurlijk. Voor de houdbaarheid voegen we een klein beetje citroen of limoen toe. Hierdoor zijn de sapjes tot 6 maanden houdbaar in de vriezer en minstens 7 dagen in de koelkast.

Daarbij voegen we superfoods toe aan onze sapjes. Kortom, onze sapjes zitten boordevolle voedingsstoffen en natuurlijke ingrediënten met krachtige eigenschappen.

Verse sapjes gekoeld thuisbezorgd

Onze verse sapjes – die bevroren aan huis worden geleverd – zijn een snelle manier om belangrijke voedingsstoffen in je lichaam te krijgen en ze zijn ideaal om te drinken als je een drukke levensstijl hebt of wilt sapvasten.

Dus wil je de gezondste sapjes drinken om je voedingsstoffen mee aan te vullen? Of ben je op zoek naar de ideale manier om af te vallen in combinatie met een caloriebeperkend dieet?

Ga direct aan de slag en behaal maximaal resultaat met onze heerlijke sapjes:

Klik hier voor informatie en bestel jouw HappyJuicy sapjespakket met de hoogste korting.

Niet alleen verbeteren deze sapjes de gezondheid maar het maakt de keuze voor een gezonde leefstijl ook makkelijker en efficiënter.

Je kunt bij ons kiezen uit een detox sapkuur van 3, 5 of 7 dagen. Bij ieder sapjespakket zit een uitleg met een schema over wanneer je welk sapje drinkt. Alles is dus al van tevoren voor je bedacht, je hoeft alleen de stappen te volgen.

Als je eenmaal de juiste keuze hebt gemaakt om verse slowjuice sapjes onderdeel van je dagelijkse voeding te maken, zul je snel de resultaten merken.

Bovendien maken wij onze sapjes op een duurzame manier. De resten van het fruit en groente krijgt een lokale boer om aan zijn dieren te geven.

Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!

Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.

Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.

De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »

Wetenschappelijke bronnen[+]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.