De 3 Belangrijke Stappen van Juicing & 9 Voordelen

Juicing is de afgelopen decennia enorm populair geworden, en niet alleen onder sportfanaten of mensen die bewust met voeding bezig zijn…

Of je nu nieuw bent in juicing of al heel lang enthousiast bent, weet dat vers en onbewerkt sap een van de gezondste en lekkerste drank is die je voor je gezondheid kunt drinken. 

In dit artikel ontdek je de stappen van juicing en wat de voordelen zijn van het drinken van vers geperste en onbewerkte sapjes! 

Wat is Juicing?

Laten we met de basis beginnen. Wat is juicing of juicen?

Juicen betekent het proces waarbij het natuurlijke sap wordt gewonnen uit verse, rauwe groenten en fruit met behulp van een sapcentrifuge of slowjuicer.

Het sap wat overblijft zit boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten. Omdat de groente- en fruitsoorten rauw zijn, bevatten ze veel meer voedingsstoffen dan gekookte voedingsmiddelen.

Als je niet graag groenten en fruit eet, kan juicen een goede manier zijn en om groente- en fruitsoorten te proberen die je normaal gesproken niet zou eten.

Kortom, juicing is een snelle en gemakkelijke manier om essentiële voedingsstoffen uit fruit en groenten te consumeren. 

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Hoe gezond zijn juices?

Het voordeel van juicen is dat je lichaam de belangrijke voedingsstoffen direct in het bloed kan opnemen zonder dat het eerst vezels hoeft te verteren (zoals bij smoothies).

Omdat het alleen bestaat uit sap dat is geëxtraheerd uit rauwe groenten en fruit, kan het extreem gemakkelijk en snel worden opgenomen door het lichaam. Dit geeft je immuunsysteem snel een boost.

Zoals gezegd wordt met juicen de vezels van het sap gescheiden. Voor het maken van slowjuice sapjes is dit een goede zaak omdat dit het lichaam in staat stelt om de voedingsstoffen in het sap snel te verteren in vergelijking met vezelrijke smoothies, die dit proces zouden kunnen vertragen.

Voor wie is juicen goed?

  • Voor wie wilt afvallen
  • Voor wie meer energie wil hebben
  • Voor wie meer groente en fruit wil binnenkrijgen  
  • Voor wie wilt ontgiften
  • Voor wie gezond wil blijven

3 Stappen om te beginnen met juicing

Hier zijn 3 belangrijke stappen om je op weg te helpen in de gezonde wereld van juicing.

Stap #1: maak of bestel de juiste sapjes

Voor juicing geldt hetzelfde als voor een goed kookboek: het staat of valt met gezonde ingrediënten.

Biologische winkels of boerenmarkten zijn meestal waar je de meest verse producten kunt krijgen, hoewel vers fruit en groenten over het algemeen ook gemakkelijk te verkrijgen zijn in de meeste supermarkten.

Je lichaam wil een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgen, dus varieer met gezonde ingrediënten. Want variatie brengt smaak aan je leven!

De 70/30 verhouding van groenten en fruit

Welke ingrediënten je kiest om juices te maken is erg belangrijk. Zo bevat fruit van nature meer suiker dan groenten.

Om het suikergehalte in juices zo laag mogelijk te houden, persen we bij HappyJuicy voornamelijk juices die uit groenten bestaan (70%).

Hier voegen we een klein beetje fruit (30%) aan toe voor net dat extra beetje zoetheid.  Dit geeft juicing die extra gezonde twist!

Wees je ervan bewust dat je een sapcentrifuge of juicer meerdere keren moet gebruiken, wil je de kosten ervan rechtvaardigen. Afgezien van de aankoop van ingrediënten, kunnen sapmachines voor thuisgebruik duurder zijn dan het bestellen van gezonde en verse sapjes.

Vers slowjuice groentesap

Juicen is een rommelige aangelegenheid en laat altijd veel pulp achter. Je kan ze natuurlijk zelf maken, maar verse juices kopen is nog makkelijker én op de lange termijn een juiste keuze voor een gezonde leefstijl.

Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en verrijken we ze met superfoods. Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen.

 Stap #2: Volg een juicing schema

Als je goed van start wilt gaan met juicing dan is het aan te raden om een schema te volgen. Door een routine te creëren ben je in staat om gezonde veranderingen in je leven door te voeren.

Dagelijkse routine helpt je om georganiseerd en gefocust te blijven. Daarnaast ben je ook minder tijd en energie kwijt met het nemen van beslissingen. Je weet precies wat je moet doen en wanneer je het moet doen.

Bij onze HappyJuicy detox sapkuur krijg je daarom een kant-en-klaar juicing schema die je kunt gebruiken. Dat betekent minder stress en tijd spenderen in de keuken. 

Je hoeft trouwens geen sapkuur te volgen om de volledige voordelen van juicing te ervaren. Je kunt het gewoon in je dagelijkse routine opnemen of als eerste drinken als je wakker wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Stap #3: zo kun je sapjes het beste waren

Nadat je de sapjes hebt gemaakt of besteld, moet je het beschermen tegen een proces dat oxidatie wordt genoemd. Hoe langer sapjes worden blootgesteld aan lucht of zonlicht, hoe groter het verlies aan voedingsstoffen.

Hoewel het beste is om je sapjes meteen op te drinken, kan dit natuurlijk niet altijd. Sommige mensen willen hun sapjes bewaren voor later gebruik. Daarom worden de sapjes van HappyJuicy bevroren bij je thuisbezorgd.

Dit is de beste manier om voedingsstoffen te bewaren wat betreft conserveringsmethode. Hierdoor zijn de sapjes tot 6 maanden houdbaar in de vriezer en minstens 7 dagen in de koelkast.

De nadelen van Juicing

Er zijn ook een aantal nadelen als het gaat om juicing:  

Nadeel #1: veel juices vol met fruitsuikers

Je zal het misschien niet geloven, maar alleen maar fruit eten en drinken is niet goed voor je gezondheid.

Dat komt omdat fruit veel fruitsuikers bevat en een bron van calorieën kan zijn. Met name commerciële sapjes in de supermarkten behoren tot de ongezonde categorie.

Daarom raden we het drinken van fruitsap af omdat je meer kans hebt op diabetes type 2. [1]

Want hoe meer je ervan drinkt, des te meer je last zult hebben van verhoogde bloedsuikerwaarden. De hoeveelheid suiker verschilt per fruitsoort. Afhankelijk van welke fruitsoort je kiest, heb je dus zelf in de hand hoeveel suiker er in je bloed komt.

Daarom richten we ons met HappyJuicy vooral op groente in plaats van fruit. Door een gezond en lekker alternatief te bieden voor suikerrijke fruitsmoothies, pluk je de vruchten van je dagelijkse groentesapje.

De sapjes van HappyJuicy bestaan uit 70% groente en 30% fruit (voor als je wat meer zoetheid wilt) en we hebben sapjes die voor 100% uit groente bestaan. In elk sapje zit bovendien een superfood!

Groentesapjes die voor minimaal 70% uit groente bestaan bevatten veel minder suiker dan vruchtensappen, dus het veroorzaakt minder insulinepieken.

Nadeel #2: HPP juices zijn geen gezonder alternatief

HPP staat voor High Pressure Processing. Dit is de nieuwste conserveringstechniek binnen de sapindustrie.

Tijdens dit proces worden alle micro-organismen verhit en vernietigd. Door dit proces worden niet alleen bacteriën en gisten gedood, maar wordt ook de voedingswaarde aangetast, want o.a. vitamines en mineralen gaan verloren.

Dit proces zorgt er wel voor dat juices een veel langere houdbaarheid hebben. Dit maakt het voor retailers commercieel erg aantrekkelijk omdat het sap enkele weken in de supermarkt kan blijven liggen.

Oftewel, zo vers zijn de deze juices dus niet. Het ziet er misschien goed uit en smaakt niet verkeerd, maar het drinken ervan levert je geen gezondheidsvoordelen op. Want zodra de sapjes het HPP-proces hebben ondergaan, hebben ze hun voedingswaarde grotendeels verloren.

Juices moeten juist alle natuurlijke voorkomende micro-organismen bevatten. Daarom maken wij bij HappyJuicy gebruik van de slowjuicer techniek. Slowjuicen betekent letterlijk ‘langzaam persen’.

Dit langzaam persen verwijst naar de rotatiesnelheid van de slowjuicer machine. Hierdoor wordt het sap langzaam uit groenten of fruit geperst.

Met slowjuicen wordt sap niet blootgesteld aan processen die de kwaliteit van de voedingsstoffen verminderen.

Kortom onze sapjes, gemaakt van verse en onbewerkte producten, bevatten juist meer vitamines en mineralen en zijn vrij van kunstmatige toevoegingen.

Meer lezen over HPP? Lees dan ons artikel over HPP sapjes en waarom wij deze afraden.

De voordelen van Juicing

De gezondheidsvoordelen van juicing zijn moeilijk in een paar zinnen samen te vatten.

Daarom heb ik de belangrijkste voordelen van juicen voor je op een rijtje gezet:

Voordeel #1: makkelijke manier om meer vitamines en mineralen binnen te krijgen

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen hebben een paar groentesoorten waar ze een hekel aan hebben.

Eet je liever een enorm dampend bord met broccoli en bloemkool, of drink je vers koudgeperst sap met broccoli, venkel, spinazie, komkommer, citroen en appel?

Natuurlijk zouden de meeste mensen voor het lekkere en gezonde sap kiezen.

Juicen is een makkelijke manier om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te komen. Vergeleken met eten van groenten en fruit, zijn juices gemakkelijker beschikbaar voor opname.

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van groente- en fruitsap de vitamine- en mineralen spiegels in het bloed kan verhogen [2]. Dit is met name belangrijk voor mensen die het moeilijk vinden om voldoende groente en fruit te eten.

Groenten en fruit zitten vol vitamines, mineralen, antioxidanten en plantaardige stoffen die kunnen beschermen tegen chronische ziekten. [3][4]

We leven in een chaotische tijd waarin alles snel gaat en fastfood is vaak gemakkelijk om te halen. Met juicing krijg je een gezonde balans tussen gemak en gezondheid.

Door vers koudgeperste juices in je dagelijkse routine op te nemen, hoef je je nooit meer druk te maken dat je onmisbare vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen tekort komt.

Dus of je nu een partner in huis hebt die zou kunnen profiteren van een gezondheidsboost, of iemand bent met weinig vrije tijd en toch gezonder wilt eten, weet dat juices gunstig kunnen zijn voor iedereen binnen het gezin.

Voordeel #2: de gezondste manier om sap te drinken

Het is geen geheim dat de meeste sapjes in de supermarkt (zoals bijv. concentraatsappen) vol zitten met toegevoegde suikers, zoetstoffen en andere conserveermiddelen. Dit is niet alleen ongezond, ook de calorieën beginnen snel op te lopen wanneer je dit dagelijks drinkt. 

Gelukkig hebben wij de oplossing en kunnen consumenten voor bijna dezelfde prijs hoogwaardige slowjuice sapjes drinken. Aan onze juices wordt niets toegevoegd. Alles is puur sap en 100% natuurlijk. 

Omdat onze juices minimaal 70% groente bevatten, krijg je weinig suikers binnen terwijl je geniet van een optimale variatie in geur, kleur, smaak en voedingsstoffen. 

Voordelen #3: Juicing kan helpen met afvallen

Wil je overtollig gewicht kwijtraken? Dan is het noodzakelijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt.

Als je gewicht wilt verliezen is juicen met behulp van een sapkuur  één van je beste opties, omdat gezonde groentesapjes weinig suikers en calorieën bevatten.

Bij een sapkuur eet je voor enkele dagen geen vast of vloeibaar voedsel behalve een aantal gezonde sapjes. Je mag daarnaast wel nog water, thee en koffie (met mate) drinken zonder toevoeging van suiker of (kunstmatige) zoetstoffen.

De ervaringen van onze sappenkuur zijn dat het makkelijk vol te houden is en de sapjes lekker smaken. Daarbij hoef je niet te gissen wat je wel of niet moet eten want er is een duidelijk schema die je kunt volgen. 

Ook onderzoek heeft aangetoond dat je kan afvallen met een sapkuur:

Een onderzoek uit 2017 heeft aangetoond dat je 2 kilo kan afvallen door een driedaagse detox sapkuur te volgen. [5] 

Voordeel #4: het ondersteunt je weerstand

Juicen is de perfecte manier om je immuunsysteem een boost te geven.

Veel van de belangrijkste doodsoorzaken zijn in verband gebracht met ontstekingen en oxidatieve stress, waaronder kanker en hartaandoeningen.

Zelfs als je een gezond eetpatroon hebt is het onvermijdelijk dat je lichaam aan oxidatieve stress en giftige stoffen wordt blootgesteld.

Een te veel aan vrije radicalen veroorzaakt oxidatieve stress en versnelt het verouderingsproces en kan aan de basis liggen van veel chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en artritis).

Gelukkig zijn antioxidanten een effectieve manier om vrije radicalen tegen te gaan, zodat je gezond kunt leven.

Antioxidantrijke juices zijn een krachtig hulpmiddel dat je lichaam kan gebruiken om vrije radicalen op te ruimen en te voorkomen dat ze schade aanrichten.

Antioxidanten zijn stoffen die in groenten en fruit worden aangetroffen en die als sponzen in je lichaam werken om vrije radicalen op te nemen.

Bovendien zijn antioxidanten rijk aan vitamines en mineralen die kunnen helpen om je lichaam gezond te houden.

In een groot onderzoek werd een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer geconstateerd bij degenen die 3 of meer keer per week fruit- en groentesappen dronken, vergeleken met de groep die minder dan 1 keer per week sap dronken. [6]  

Voordeel #5: het verhoogt het stikstofmonoxidegehalte

Uit het aangehaalde onderzoek blijkt dat het drinken van juices ook goed is voor een gezonde balans van goede darmbacteriën en het stikstofmonoxidegehalte in het bloed.

Stikstofmonoxide is een stof in het lichaam die bloedvaten verwijdt en de afgifte van bepaalde hormonen stimuleert, zoals insuline en menselijk groeihormoon. 

De aanmaak van stikstofmonoxide is essentieel voor de gezondheid, omdat hierdoor voedingsstoffen op de juiste plekken in het lichaam komen en ook afvalstoffen en gifstoffen beter worden afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat je meer energie hebt en ook je immuunsysteem beter werkt.

Voordeel #6: het geeft je meer energie

Als je begint met juicen dan word je lichaam gevoed met voedingsrijke sapjes.

Met juicing helpt de afgifte van voedingsstoffen te versnellen door je spijsvertering de broodnodige rust te geven. Een vers sapje, zeker op een lage maag, zal je meer energie geven en je humeur verbeteren.

En door het maken van sap kun je grote hoeveelheden vitamines en mineralen binnenkrijgen, waardoor je er goed uitziet en je goed voelt.

Het sap (vol met vitamines, mineralen en fytonutriënten) is heel gemakkelijk door je lichaam op te nemen, wat betekent dat het snel naar je cellen gaat om ze te voeden en te herstellen.

Voordeel #7: ontstekingsremmende werking

Het drinken van juices kan ontstekingsremmend werken. Veel groenten- en fruitsoorten zijn rijk aan antioxidanten en hebben van nature ontstekingsremmende eigenschappen. [7][8]

Door deze natuurlijke ingrediënten te juicen kun je de meeste voedingsstoffen eruit halen. Ook is het voor je lichaam gemakkelijker om deze vitamines en mineralen op te nemen.

Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zijn belangrijk om ontstekingen tegen te gaan. [9] Deze groenten zit boordevol antioxidanten die ontstekingen helpen bestrijden.

Ook fruitsoorten zoals frambozen, aardbeien, bosbessen en bramen bevatten allemaal polyfenolen. Onderzoek heeft aangetoond dat polyfenolen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Bessen zijn bovendien rijk aan anthocyanen, die ook krachtige ontstekingsremmers zijn. [10]

Het beste van alles is dat je door te juicen verschillende groente- en fruitsoorten kunt combineren voor heerlijke smaakvariaties en meer voedingsstoffen binnenkrijgt.

Alle slowjuice sapjes van HappyJuicy bevatten bovendien een superfood, zoals kurkuma en gember. Net als kurkuma heeft gembersap antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. [11]

Voordeel #8:  je blijft gehydrateerd

Hoewel het drinken van water nog altijd het beste is om een vochttekort te voorkomen, kunnen ook gezonde juices een goede manier zijn om je vochtbalans op peil te houden.

Door slowjuice sapjes te drinken word je vochtinname aanzienlijk verhoogd. Om je volledig energiek te voelen moet het lichaam goed gehydrateerd zijn.

Bovendien zijn onze groentesapjes beter voor hydratatie dan vruchtensappen en concentraatsappen omdat de toegevoegde suikers in deze sappen de opname van vocht kunnen remmen.

Voordeel #9: het draagt bij aan een stralende en gezonde huid

Voeding is belangrijk voor een goede gezondheid van de huid. Want wat je eet heeft een grote invloed op je huid.

Het Westerse voedingspatroon bestaat uit veel vet, suikers en weinig groente en fruit. Deze manier van eten is een recept voor een slechte huid.

Je poriën raken verstopt en ontstoken, wat kan leiden tot vervelende puistjes. Door je meer te richten op gezonde voedingskeuzes kun je de gezondheid van je huid snel verbeteren.

Met name groenten en fruit leveren antioxidanten en vitamines die je huid helpen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Het drinken van gezonde juices is een geweldige manier om je huid gezond en aantrekkelijk te houden.

Juicen met verse en 100% natuurlijke sapjes

Juicen is een geweldige manier om de broodnodige vitamines en mineralen in je dieet op te nemen en je lichaam een extra boost te geven. Natuurlijk pleiten we er niet voor om gekookte groenten niet meer te eten.

Echter, slowjuice sapjes met veel voedingsstoffen kunnen een gezonde aanvulling zijn op je huidige eetpatroon. 

Bij HappyJuicy maken we gebruik van de koudgeperst (ofwel cold pressed) slowjuice techniek. Koudgeperst sap betekent dat de groente- en fruitsappen zijn onttrokken met behulp van een persmethode die hydraulisch wordt gebruikt.

Deze techniek levert niet alleen het meeste sap op, maar ook de meeste voedingswaarde. Met deze techniek blijven de meeste voedingsstoffen behouden in vergelijking met andere soorten productieprocessen.

Onze verse juices worden elke dag koudgeperst en bevatten de absolute maximale voedingswaarde die je uit een sapje kunt halen. Ze bevatten gezonde micro-organismen die van nature in elke bladgroente of fruitsoort voorkomen. Het zijn dezelfde micro-organismen die onze darmflora (ofwel darmmicrobioom) gezond houden. 

We zijn gepassioneerd om gezonde sapjes te maken die vers, rauw en onbewerkt zijn. 

Wil je goed van start met lekkere en gezonde sapjes uit de slowjuicer?

Klik hier en ga direct naar deze pagina om onze juices uit te proberen met de hoogste korting.

Met onze verse en gezonde sapjes maak je iedere dag de juiste en kun je heerlijk genieten zonder je schuldig te voelen. Veel plezier met juicen!

Alle HappyJuicy sapjes

Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!

Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.

Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.

De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.