Je (Vette) Lever Reinigen / Ontgiften: 6 Methoden + Feiten

De lever is een orgaan dat ontzettend hard werkt om je lichaam gezond te houden.

Deze duizendpoot heeft ruim 500 verschillende functies in het lichaam.

Gezien de belangrijke functies die je lever vervult, is het essentieel om de lever gezond te houden. Dat regelt het lichaam zelf al grotendeels maar je kunt het wel een extra steuntje geven.

In dit artikel leer je de beste methoden om wat ondersteuning te geven voor de leverreiniging.

Waarom heeft je lever een reiniging nodig?

We worden dagelijks blootgesteld aan gifstoffen die allemaal een zware tol eisen aan het lichaam.

Gelukkig is ons lichaam goed uitgerust om het ontgiftingproces (detox) op natuurlijke wijze aan te kunnen en zich te ontdoen van afvalstoffen en gifstoffen.

Het reinigen en ontgiften van de lever is bedoeld om dit detox proces te ondersteunen en te bevorderen.

De lever vervult veel verschillende functies in het lichaam, dus het is belangrijk om de lever gezond te houden. Het schoonmaken van een vette lever draagt bij aan een goede gezondheid.

De meeste ontgifting vindt plaats in de lever, waar leverenzymen ervoor zorgen dat afvalstoffen en gifstoffen worden uitgescheiden via de urine, zweet en ontlasting.

De lever is normaal gesproken prima in staat om zichzelf op natuurlijke wijze te reinigen en ontgiften. Echter, door bepaalde omstandigheden kunnen er ontstekingsbevorderende stoffen in de bloedbaan vrijkomen die de lever extra belasten.

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Het inademen van vervuilde lucht 

De lucht die we inademen zit vol met vervuilende stoffen.

Regelmatige blootstelling aan uitlaatgassen van auto’s en andere soorten industriële bijproducten zijn niet alleen schadelijk voor de longen, maar ook voor de lever.

De reden is dat de gifstoffen die je door je longen inademt ook door je lever gaan om te worden verwerkt. De giftige lucht die je inademt overbelast je lever en heeft dan ontgifting nodig.

Het eten van bewerkt voedsel

Veel (ultra) bewerkte  voedingsmiddelen zijn niet alleen moeilijk te verteren en af ​​te breken, maar produceren ook veel giftige bijproducten die schadelijk zijn voor de lever.

Net als bewerkte voedingsmiddelen kunnen bewerkte koolhydraten ook van invloed zijn op de werking van de  lever.

Suikerhoudende dranken, witbrood, pasta en snoep bevatten bewerkte koolhydraten en verhogen de kans op een vette lever. 

Het verminderen of verwijderen van gifstoffen uit je dagelijkse routine zal je lever een broodnodige pauze geven.

Als je je afvraagt op welke manieren je de lever kunt ontgiften of reinigen zonder je gezondheid in gevaar te brengen, lees dan vooral verder. 

Symptomen dat je lever niet goed werkt

Aan welke symptomen kun je herkennen dat je lever wat ondersteuning kan gebruiken?

Hieronder heb ik de belangrijkste symptomen voor je op een rijtje gezet:

 • Je bent vaak vermoeid
 • Je hebt last van constipatie
 • Je hebt last van een hoge bloeddruk
 • Je hebt last van een gele verkleuring van de huid
 • Je hebt last van huidklachten
 • Je hebt last van seizoensgebonden allergieën
 • Je hebt last van (extreem) overgewicht
 • Je bent gestrest of hebt last van angstklachten
 • Je hebt last van een opgeblazen buik
 • Je hebt snel blauwe plekken
 • Je hebt vochtophoping in de benen of buik

Als je een of meerdere van deze symptomen ervaart, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je huisarts voor een controle.

Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de werking en de gezondheid van de lever te helpen verbeteren.

De beste manier om deze symptomen te voorkomen is door er alles aan te doen om de werking van de lever te ondersteunen.

Ontdek hier de beste lever detox methoden: 

6 methoden om je lever te reinigen en ontgiften

De methoden hieronder beschreven kunnen je lever helpen om bij wijze van spreken weer op de been te komen, zodat het zijn werk kan blijven doen om je gezondheid te houden.

Disclaimer: als je onder behandeling bent van een arts of specialist of medicijnen gebruikt, overleg dan altijd eerst met je arts voordat je deze methoden toepast.

Methode #1: veel groente eten

Ik hoef je niet te vertellen dat groenten en fruit één van de belangrijkste bronnen is om je vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Het eten van groenten en fruit helpt je gezondheid te ondersteunen.

Het kan behoorlijk lastig zijn om iedere dag voldoende groenten te eten, zeker wanneer je een druk leven leidt.

Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen door onze gezonde groentesapjes te drinken met gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten inclusief een superfood in elk sapje!

De slowjuice sapjes van HappyJuicy bevatten gemiddeld ongeveer 260 gram groente en fruit per flesje. Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit per dag te eten.

Daarom zijn onze sapjes een geweldige manier om je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit mee aan te vullen.

Ideaal voor als je weinig tijd hebt en wanneer je een grote variatie aan groente wilt binnenkrijgen. Overigens is groentesap is wel iets anders dan groente in z’n geheel eten, maar het sap geeft je ook allerlei vitamines en mineralen.

Bestel op deze pagina het HappyJuicy kortingspakket voor een sapkuur

Alle HappyJuicy sapjes

Methode #2: verander je eetpatroon

Dit zou geen verrassing moeten zijn, maar je eetgewoonten spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van de lever.

Het draait allemaal om gebalanceerde voeding. Dit betekent dat je het beste een verscheidenheid aan voedingsmiddelen kunt eten.

Je wilt altijd voedsel consumeren die een gezonde werking van de lever ondersteunen en voedingsmiddelen vermijden die de werking ervan belemmeren of de lever harder laten werken.

Belangrijke voedingsmiddelen die je kunt eten/drinken om je lever gezond te houden zijn:

Plantaardig voedsel

Uit onderzoek blijkt dat kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool en boerenkool de gezondheid van de lever verbeteren doordat ze antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.[1]

Vette vis

Vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren, de goede vetten die ontstekingen helpen verminderen.

Koffie

Drink je graag een kopje koffie? Dan heb ik goed nieuws! Want koffie is een van de beste dranken die je kunt drinken om de gezondheid van de lever te bevorderen. Koffie verhoogt de hoeveelheid antioxidanten in de lever en vermindert ontstekingsreacties.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van koffie het risico op cirrose of blijvende leverschade kan verminderen bij mensen met een chronische leverziekte.[2][3]

Thee

Met name groene thee en zwarte thee kunnen leverenzymen bij mensen met een leveraandoening verbeteren en oxidatieve stress verminderen.[4]

Bijkomend voordeel van een gezond dieet is dat ook op natuurlijke wijze zorgt voor gewichtsverlies en het behouden van een gezond gewicht. 

Wil je gezonde recepten proberen? Bekijk dan hier onze detox recepten voor ontbijt, lunch en diner. 

Methode #3: begin met sapvasten

Sapvasten is niet hetzelfde als periodiek vasten.

Als je dit laatste doet dan krijg je helemaal geen calorieën binnen. Bij sapvasten krijg je wel nog voedingsstoffen en calorieën binnen.

Deze manier van sapvasten is een goede manier om je spijsvertering een welverdiende pauze te gunnen en je inname van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen te stimuleren.

Tijdens een sapvasten detox kuur consumeer je voornamelijk groente- en fruitsapjes. Deze gezonde sapjes met veel groente en een beetje fruit hebben een hoge voedingswaarde.

Kun je dan sapvasten met elk soort sap? Zeker niet!

Wanneer je dagelijks concentraatsap of HPP sapjes van mindere kwaliteit drinkt, kan het zijn dat je te veel suikers binnenkrijgt.

Deze sapjes wil je te allen tijde vermijden. Kies daarom alleen voor 100% natuurlijk detox sap pakketten die je hier met korting kunt bestellen.

Methode #4: zorg voor een gezond gewicht

Op gezond gewicht blijven is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid, dus ook voor je lever.

Het ideale gewicht is het gewicht dat past bij je lichaamsbouw en lichaamslengte. Overgewicht zorgt ervoor dat vet zich ophoopt in de lever. Dit leidt vroeg of laat tot chronische ontstekingen en verlittekening van de lever (levercirrose) [5].

Sommige mensen kunnen zich moe voelen of pijn voelen in de buikstreek, maar in de meeste gevallen wordt leververvetting pas ontdekt bij een bloedonderzoek.

Onderzoek laat zien dat het verliezen van 10% extra gewicht ervoor kan zorgen dat de leverenzymen verbeteren, wat gelinkt is aan een vermindering van leververvetting en leverontsteking (niet-alcoholisch). [6]

Gelukkig kan detoxen met groentesapjes helpen om af te slanken:

In een klein onderzoek uit 2017 namen twintig deelnemers 6 groente- en fruitsapjes per dag. [7] Het aantal goede darmbacteriën dat gekoppeld is aan gewichtsverlies bleek tijdens het sapvasten te zijn toegenomen.

Methode #5: laat de lever ontgiften van alcohol

Heb je er ooit bij stilgestaan dat elk alcoholisch drankje dat je drinkt, zoals wijn, bier en sterke drank, moet worden afgebroken door de lever?

De waarheid is dat hoe meer alcohol je drinkt, des te harder de lever moet werken om de alcohol af te breken.

Alcohol is een giftige stof die je lever moet opruimen. Wanneer je te veel (en langdurig) alcohol drinkt, kan het leverschade (zoals leververvetting) veroorzaken.

Het kan enige tijd duren voordat het onthouden van alcohol effect heeft op de gezondheid van de lever. Genezing kan na een paar dagen tot weken beginnen nadat je gestopt bent met drinken.

Maar als je jarenlang je lever belast hebt met overmatig alcoholgebruik, kan de genezing enkele maanden duren. In sommige gevallen is deze langdurige schade aan de lever niet omkeerbaar.

Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken wordt aangeraden om niet meer dan 10 standaardglazen per week alcohol te drinken.

Gun je lever een detox pauze door elke maand minstens 5 dagen achter elkaar geen alcohol te drinken.

Het beperken van de hoeveelheid alcohol die je drinkt is dan ook een van de beste dingen die je kunt doen ter bescherming van de lever.  

Methode #6: natuurlijke supplementen om de lever te ontgiften

Sommige kruiden en supplementen kunnen de gezondheid van de lever ten goede komen.

Zo weten we dat bepaalde supplementen zoals mariadistel, ginseng en gember de gezondheid van de lever kunnen verbeteren. [8],[9] Van het superfood kurkuma weten we ook dat het helpt om de leverfunctie te ondersteunen.

Kurkuma heeft antioxiderende eigenschappen die kunnen voorkomen dat je lever wordt beschadigd door gifstoffen [10]. Dit kan met name effectief zijn voor mensen die zware medicijnen gebruiken en die hun lever kunnen beschadigen bij langdurig gebruik ervan.

Er is echter geen bewijs dat dergelijke supplementen een leveraandoening kunnen genezen.

Houd er rekening mee dat sommige supplementen een wisselwerking hebben met medicijnen. Ook kunnen detox supplementen bepaalde stoffen bevatten die niet op het etiket staan vermeld. Deze stoffen kunnen ook een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen.

Als je voorgeschreven medicijnen slikt, mag je nooit zomaar detox supplementen gebruiken zonder je arts te raadplegen. 

Tot slot

Zoals je ziet heeft de lever vele vitale functies voor ons lichaam.

Help dit orgaan gezond te houden door er gezonde eet- en leefgewoonten op na te houden, zodat het zijn belangrijke functies op de lange termijn kan blijven uitoefenen.

Sommige mensen voelen zich wat onwennig om een lever ontgifting te proberen. Vaak komt dit omdat het hele proces onbekend is en misschien ingewikkeld klinkt.

Maar zoals ik je met de bovenstaande methoden heb laten zien, is het eigenlijk vrij eenvoudig om de lever te ondersteunen te ontgiften met natuurlijke ingrediënten. 

Groente en fruit zijn een belangrijke leverancier van vitamines en mineralen. Ze zorgen er mogelijk voor dat je lichaam gezonder wordt en het ook langer gezond blijft.

Laat onze koudgeperste HappyJuicy groentesapjes je helpen om je vitamines en mineralen aan te vullen (geen vervanging maar een aanvulling). Door onze manier van persen blijven veruit de meeste smaak, voedingsstoffen en enzymen behouden.

Ontdek op deze kortingspagina hoe je met onze verse sapjes goede resultaten kunt behalen

Disclaimer: groentesapjes zijn een goede manier om extra voedingsstoffen binnen te krijgen, zolang je het maar drinkt als onderdeel van een gebalanceerd voedingspatroon.

Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!

Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.

Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.

De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.