8 Natuurlijke Manieren om je Darmen te Reinigen

Heb je last van onrustige darmen of een opgezette buik?

Waarschijnlijk ben je hier niet blij mee.

Je eetgewoonten zouden wel eens een rol kunnen spelen bij darmklachten. 

Er bestaan vele natuurlijke manieren om ondersteuning te geven bij het reinigen van je darmen en de spijsvertering.

Daarom geef ik je in dit artikel 8 natuurlijke alternatieven voor een darm reiniging.

Wil je direct starten met het ondersteunen van je darmen?

Klik hier om de ontgifting te ondersteunen met een 100% natuurlijke detox sapkuur.

Is een darm reiniging om te ontgiften goed voor je?

Een flink aantal mensen in Nederland en België loopt rond met darmklachten.

Door stress, ziekte, ongezonde voeding en antibiotica kan het darm-microbioom worden verstoord. 

Dit uit zich in een opgeblazen gevoel, winderigheid, problemen met de stoelgang, misselijkheid en zelfs maagzuur of oprispingen. 

Het darm-microbioom heeft een belangrijke functie en voorkomt dat schadelijke bacteriën zich in de darmen vermenigvuldigen.  

Het darm-microbioom bestaat uit miljarden bacteriën, virussen en schimmels die in je darmen leven.

Ze spelen een grote rol om je gezond te houden. Dus je kunt je voorstellen dat een ongezonde darmflora je levenskwaliteit beïnvloedt.

Het reinigen van de darmen kan helpen om een goede stoelgang te behouden en de kans op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen buik, diarree en maagpijn te voorkomen.

De darmen zijn verantwoordelijk voor het opnemen van voedingsstoffen, het afbreken van voedsel, en het uitscheiden van afvalstoffen en gifstoffen in de vorm van ontlasting. Zo wordt het lichaam voorzien van voedingsstoffen en energie. 

“Ongeveer 70% van je afweersysteem bevindt zich in je dikke darm en hier zit ook het grootste gedeelte van je microbioom.[1]

Door je darmen, nieren en lever te reinigen, worden afvalstoffen en gifstoffen uit je lichaam afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat je lichaam voedingsstoffen effectiever uit je voedsel kan opnemen. Omdat je vitamines en voedingsstoffen beter opneemt, kan het bijdragen aan ietsjes meer energie.

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Wanneer heb je een darm reiniging nodig?

Het op een natuurlijke manier reinigen van je darmen kan helpen om afvalstoffen en gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen. Een darmreiniging kan ook worden toegepast om obstipatie te verlichten.

Deze darmbacteriën verteren je eten, geven je lichaam de voedingsstoffen en ondersteunen je immuunsysteem. De samenstelling van de darmflora is voor ieder mens anders.

Een ongezond voedingspatroon heeft directe invloed op de hoeveelheid slechte bacteriën in de darmen.

Als slechte darmbacteriën de overhand hebben, uit zich dit in verschillende gezondheidsklachten. Je kunt last krijgen van concentratieproblemen, huidproblemen, lusteloosheid, schimmelinfecties en vermoeidheid.

Hoe gezonder je eet, hoe beter je darm-microbioom is en deze effectiever kan werken voor jou en je gezondheid. Je maakt het een stuk moeilijker voor de goede darmbacteriën wanneer je te veel alcohol, suiker en bewerkte voedingsmiddelen consumeert.

 Hoe merk je dat er iets mis is met je darmen?

De meest voorkomende symptomen van maag- en darmklachten zijn:

 • Buikpijn
 • Opgeblazen buik
 • Misselijkheid
 • Maagpijn
 • Constipatie (verstopping)
 • Diarree

Neem altijd contact op met de huisarts bij aanhoudende lichamelijke klachten om metingen te laten verrichten. Bovenstaande symptomen kunnen verschillende oorzaken.

Wanneer de slechte bacteriën zich vermenigvuldigen in je lichaam, hebben de goede darmbacteriën er moeite mee om ze onder controle te houden.

Daarnaast wordt het darmslijmvlies op je darmwand poreus, waardoor de slechte bacteriën er doorheen kunnen glippen en via de bloedbaan naar andere organen kunnen komen. Daar kunnen ze ontstekingen veroorzaken.

Voor een gezond darm-microbioom en spijsvetering is het belangrijk om veel onbewerkte en pure voeding te consumeren, waaronder veel groenten, fruit en probiotica.

We geven je nu verschillende natuurlijke manieren voor een gezonde darm reiniging in de vorm van 8 tips. 

8 natuurlijke manieren om je darmen te ondersteunen

#1: Slowjuice groentesappen

Je kunt ervoor kiezen om je darmen te ondersteunen door de vitamines en mineralen die je binnenkrijgt met het drinken van 100% natuurlijke slowjuice sappen, bestaande uit verse groenten en fruit.

Groenten en fruit hebben een hoge concentratie aan antioxidanten. De slowjuice sapjes van HappyJuicy bevatten gemiddeld 260 gram groente en fruit per flesje. Bij HappyJuicy worden geen technieken van conserveren gebruikt waarbij veel voedingsstoffen verloren kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld bij verhitting.

Alle sapjes zijn met verschillende ingrediënten gemaakt, maar het belangrijkste is dat er geen enkel onnatuurlijk stof is toegevoegd en ook geen toegevoegde suikers.

In onze sapjes zit veel variatie want er zijn in totaal 9 soorten sapjes. Van deze 9 sapjes bestaan 6 sapjes uit 70% groente en 30% fruit, en de 3 overige sapjes bestaan voor 100% uit groente. Ook zit in elk sapje tenminste één superfood.

Met de gezonde detox sapkuur van HappyJuicy ondersteun je je darmflora. Je volgt simpelweg de instructies van onze kant-en-klare gids en schema.

Dat maakt 100% natuurlijk slowjuice sap een belangrijk onderdeel van een detox kuur om je darmen te ondersteunen.

Klik hier en ervaar zelf de voordelen van een 5-Daagse Detox Sapkuur met 100% natuurlijke sapjes

HappyJuicy 60 sapjes pakket voorkant

#2: Drink voldoende lauw water

In het verlengde van bovenstaande tip is het ook belangrijk dat je voldoende water drinkt. Een gezonde vochtbalans is essentieel voor een goede darmfunctie. 

Het drinken van meer water is een van de veiligste manieren om je darmen op natuurlijke wijze te reinigen en ontgiften.

Water maakt 60% van je lichaam uit en is ontzettend belangrijk voor je lichaam om goed te kunnen functioneren.

Met name warm of lauw water zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt en geeft het volume. Warm water helpt de darmen te ontspannen en verbetert ook de bloedsomloop.

De resultaten van een Japans onderzoek uit 2020 laten zien dat het drinken van water kan helpen de nieren te reinigen en helpt om afvalstoffen uit het bloed af te voeren.[2]

Als je te weinig water drinkt dan zul je dit merken. Je lichaam raakt uitgedroogd en probeert het water wat nog in het systeem zit vast te houden. Het gaat dan water uit ontlasting halen, waardoor de poep hard en droog wordt. Je krijgt dan last van verstopping (obstipatie) wat bijzonder vervelend is.

De hoeveelheid water die iemand dagelijks zou moeten drinken verschilt van persoon tot persoon, maar het is belangrijk om gedurende de dag veel water te drinken. Het advies voor volwassenen is om elke dag 1,5 per dag te drinken.

Het drinken van gezonde sappen en kruidenthee helpt ook mee om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water te komen. Dit is naast water de beste optie omdat deze dranken gezond zijn en weinig calorieën bevatten.

#3: Richt je op gefermenteerde voedingsmiddelen

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een natuurlijke bron van probiotica die vol zitten met goede bacteriën waarvan bekend is dat ze de darmgezondheid verbeteren. 

Deze bacteriën helpen om voedsel af te breken en zorgen voor minder klachten als winderigheid, opgeblazen gevoel en obstipatie. 

Probiotica stimuleren het immuunsysteem en remmen de groei van schadelijke darmbacteriën. Probiotica zorgt voor een toename van gezonde bacteriën in de darm.[3]

Ze verdringen ook slechte bacteriën en gisten zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen.[4]

Voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan probiotica bevatten:

 • Yoghurt
 • Kefir
 • Zuurkool
 • Augurken
 • Kombucha
 • Appelciderazijn
 • bepaalde soorten kaas

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica en voeden de gezonde darmbacteriën, wat zorgt voor een gezond darm-microbioom. 

Als je een medische aandoening hebt of medicijnen slikt, dan is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen voordat je met pro-biotica begint om je darmen te detoxen.

#4: Eet minder bewerkte voedingsmiddelen

Wie kent ze niet, de diepvriespizza’s en voorverpakte maaltijden die je in de oven of magnetron stopt en je bent klaar om te eten. Heel gezond zijn ze niet, zo blijkt uit onderzoek.

Mannen die geregeld ultra bewerkte voedingsmiddelen consumeren zoals frisdrank, vleeswaren en voorverpakte maaltijden, hebben bijna 30% meer kans op het ontwikkelen van darmkanker in vergelijking met mannen die dit minder eten.[5] 

Het eten van ultra bewerkte voedingsmiddelen die veel zout, toegevoegde suikers en schadelijke vetten bevatten, zijn schadelijk voor de darmen.

Naast deze ingrediënten bevatten ultra bewerkte voedingsmiddelen vrijwel altijd kunstmatige kleur-, smaakstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen. Deze stoffen tasten gezonde bacteriën in de darmen aan.

Bovendien bevatten deze voedingsproducten vaak weinig nuttige voedingsstoffen en bioactieve stoffen (zoals vitamines en mineralen) die bijdragen aan een gezond darm-microbioom.

#5: Eet vezelrijk voedsel

De keuzes die je dagelijks maakt als het om eten van voedsel gaat, hebben de grootste invloed op de gezondheid van je darmen.

Het eten van vezelrijk voedsel, zowel oplosbare vezels als onoplosbare vezels, kunnen helpen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen, zoals obstipatie, aambeien, ontstekingsziekten en darmkanker.

 Vezels nemen water als een spons op en zorgen voor een zachte ontlasting en geeft de ontlasting volume. Hierdoor passeert de ontlasting gemakkelijker de uitgang en verkleint de kans op obstipatie.

Dit kan alleen als je voldoende water drinkt. Door vaker plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, noten, zaden en granen te eten kun je de hoeveelheid vezels verhogen. 

#6: Drink vaker kruidenthee

Ben je een liefhebber van kruidenthee? Dan is het goed om te weten dat het drinken van kruidenthee gunstig kan zijn voor de spijsvertering.

Een Australische studie uit 2014 vond een verband tussen de consumptie van kruidenthee en een lager risico op darmkanker.[6]

Andere theesoorten gemaakt van natuurlijke kruiden, zoals gemberthee en citroenthee, kunnen ook bijdragen aan een verbeterde spijsvertering.

#7: Darmen ondesteunen met citroensap

Dagelijks een glaasje citroensap drinken heeft een positief effect op de spijsvertering. Het helpt de darmen te reinigen en stimuleert de spijsvertering.

Citroen bevat grote hoeveelheden pectine vezels die wonderen kunnen doen voor de gezondheid van je darmen. Citroen is toevallig ook een sterk ontgiftingsmiddel.

Het lijkt erop dat mensen het meeste voordelen ervaren als ze citroensap op een lege maag drinken. Dit zorgt ervoor dat de stoffen direct worden opgenomen in de maagwand.

Citroensap bevat ook veel vitamine C. Een studie uit 2015 vond dat vitamine C kan helpen bij het reinigen van de darmen.[7]

Veiligheid en risico’s darmen reinigen

Ben je geïnteresseerd in een van de bovenstaande natuurlijke manieren om je darmen te reinigen? Ga altijd voor natuurlijke manieren voor het reinigen van je darmen.

Thuis een darmspoeling doen is in de meeste gevallen veilig en vormt weinig risico voor een gezond persoon.

Te vaak je darmen reinigen of het combineren met laxeermiddelen of klysma’s is niet aan te raden en kan leiden tot obstipatie of zelfs darmletsel.  

 • Potentiële bijwerkingen van een darmreiniging zijn:
 • Duizeligheid
 • Uitdroging
 • Misselijkheid/overgeven (braken)
 • Krampen

Als je een van deze bijwerkingen ervaart, stop dan onmiddellijk en neem contact op met je huisarts.

Als je ernstige darmklachten ervaart is het belangrijk dat je een arts of specialist raadpleegt alvorens met een detox kuur te beginnen om je darmen te reinigen.

Mensen met bestaande darmaandoeningen moeten het reinigen van de darmen vermijden, tenzij een arts of specialist dit uitvoert of voorschrijft.

Hoelang duurt het voor je darmen leeg zijn?

Het duurt ongeveer 36 uur voordat voedsel de darmen zijn gepasseerd. Afhankelijk van de persoon kan het hele proces – vanaf het moment dat je iets doorslikt tot het moment dat het je lichaam verlaat in de vorm van ontlasting – 2 tot 5 dagen duren.

Tot slot

Mensen kunnen baat hebben bij een natuurlijke darmreiniging met verse groentesappen.

Gezonde slowjuice groentesappen zonder suikers en kunstmatige toevoegingen bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen.

Het hoge watergehalte van groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet helpt ook bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang.

Wil je ook een detox sapkuur zelf ervaren?

Klik hier voor meer informatie en bestel jouw HappyJuicy sapjespakket met de hoogste korting.  

Als je eenmaal de juiste keuze hebt gemaakt om verse slowjuice sapjes onderdeel van je dagelijkse voeding te maken, zul je snel de resultaten merken.

Bovendien maken wij onze sapjes op een duurzame manier. De resten van het fruit en groente krijgt een lokale boer om aan zijn dieren te geven.

Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!

Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.

Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.

De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.