Wat te Eten na het Eindigen van een Sapkuur? (post-detox)

Wat mag je wel en niet eten na een detox sapkuur?

Als je de beste resultaten wilt krijgen, is het belangrijk om na het detoxen bepaalde voedingsmiddelen te laten staan.

Maar welke voedingsmiddelen zijn dat precies?

Daarom bespreken we in dit artikel een uitgebreide lijst met producten die je niet en wel mag eten na het detoxen.

Gezonde opbouw na je sapkuur

Wanneer de detox sapkuur voorbij is, is het belangrijk om je lichaam te voeden met gezonde voeding.

In dit artikel gaan we in op wat je allemaal wel en niet mag eten na een sapkuur. Op die manier zorg je ervoor dat je lichaam blijft profiteren van de voordelen van de kuur.

Wil je weten wat je kunt eten voordat je met een sapkuur begint? Lees dan dit artikel.

Na een aantal intense dagen van alleen maar vloeibare voeding, is het belangrijk om je lichaam rustig aan te laten wennen aan vast voedsel.

Door op een verstandige manier over te stappen op gezonde en gevarieerde maaltijden, zorg je ervoor dat je spijsvertering weer op gang komt.

Het is daarom belangrijk om na te denken over je post-detox dieet en niet meteen terug te vallen in je oude voedingspatroon. Dit is de sleutel tot het behoud van de resultaten die je hebt behaald tijdens je sapkuur.

Maar hoe bouw je nu het beste op na zo’n sapkuur? Laten we eens kijken naar welke voeding je het beste kunt eten om de resultaten van de sapkuur vast te houden en om je lichaam te helpen bij de overgang naar een normaal dieet.

Van welke voedingsmiddelen je juist moet eten tot welke je beter kunt vermijden, we bespreken het allemaal.

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Wat mag je eten na een sapkuur?

Wat te eten na een sapkuur? Deze vraag zal ongetwijfeld in je op zijn gekomen als je een detox kuur hebt afgerond.

Een sapkuur van enkele dagen kan een manier zijn om je lichaam te laten herstellen en het een pauze te geven van bewerkte voedingsmiddelen en te veel suiker.

Het is echter belangrijk om bewust te zijn van wat je eet na een sapkuur. Of je nu net een sapkuur hebt afgerond of overweegt om eraan te beginnen, met deze tips moet het allemaal goed komen.

Hier zijn enkele tips over wat te eten na een sapkuur:

Tip #1: bouw het langzaam op

Na dagen van alleen maar gezond groentesap te hebben gedronken, kan het verleidelijk zijn om meteen terug te vallen in je normale eetgewoonten.

Het is echter belangrijk om langzaam terug te keren naar het eten van vast voedsel om overbelasting van je spijsverteringsstelsel te voorkomen. Begin met het eten van kleine hoeveelheden en verdeel wat je eet over kleine maaltijden gedurende de dag.

Tip #2: eet met name pure, onbewerkte voeding

Pure, onbewerkte en ongeraffineerde voeding staat het dichtste bij de natuur (in het Engels ‘whole foods’ genoemd). Voorbeelden zijn noten, zaden, peulvruchten, gedroogde kruiden, plantaardige zuivel en verse groenten en fruit. 

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen en gemakkelijk te verteren, waardoor ze de perfecte keuze zijn om je lichaam te voeden na een sapkuur.

Het vermijden van bewerkte en verpakte voedingsmiddelen, die vaak veel suikers en andere ongezonde toevoegingen bevatten, zal de voordelen van de juice cleanse behouden.

Tip #3: kies voor zelfbereide maaltijden

Voedsel dat je zelf bereidt, stelt je in staat om de ingrediënten te controleren en ervoor te zorgen dat je onbewerkte voedingsmiddelen eet na een sapkuur. Dit kun je doen door te kiezen voor gezonde koolhydraatarme recepten die makkelijk en snel te maken zijn.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt te kiezen, zitten deze producten vaak vol met conserveermiddelen, verzadigd vet en zout.

Door zelf de controle te houden over wat er in je maaltijden zit, kun je ervoor zorgen dat de resultaten van een sapkuur behouden blijven.

Tip #4: eet de juiste soorten fruit

Fruit wordt vaak gezien als een gezonde keuze, en dat is ook zo. Fruit bevat vitamines en mineralen in hoge concentraties en helpt bij het aanvullen van deze belangrijke voedingsstoffen in onze dagelijkse voeding.

Het is belangrijk om te weten dat er suiker in fruit zit, en de hoeveelheid varieert per fruitsoort. Dit betekent dat je zelf in de hand hebt hoeveel suiker je binnenkrijgt, afhankelijk van de fruitsoorten die je kiest.

Bij HappyJuicy houden we bewust rekening met deze aspecten van fruit. We gebruiken maximaal 30% fruit in onze sapjes, juist om te voorkomen dat je te veel (fruit)suikers binnenkrijgt.

Hierdoor kun je tijdens de detox sapkuur genieten van de smaak van fruit, zonder de nadelen van een te hoog suikergehalte.

Er zijn verschillende fruitsoorten die weinig suiker bevatten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Bosbessen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Bramen
 • Bosbessen
 • Citrusvruchten
 • Appels
 • Avocado (halve per dag)

Houd er wel rekening mee dat de hoeveelheid suiker die in een fruitsoort zit kan variëren afhankelijk van de rijpheid of de soort.

Tip #5: gezonde tussendoortjes

Na een detox sapkuur is het belangrijk om gezonde tussendoortjes bij de hand te houden om een aantal redenen: ten eerste, als je uitgehongerd raakt, ben je waarschijnlijk sneller geneigd om iets ongezonds te eten.

Door gezonde tussendoortjes altijd bij de hand te hebben, kun je deze verleidingen vermijden en ervoor zorgen dat je geen terugval maakt in slechte eetgewoonten.

Ten tweede, gezonde tussendoortjes kunnen helpen om je energiepeil op peil te houden en gaat een inkakker op het werk tegen.

Wat zijn dan gezonde tussendoortjes na een detox kuur?

Voorbeelden zijn:

 • Wortelen
 • Rijstwafels
 • Handjevol noten
 • Pure chocolade
 • Eieren
 • Groentesap

Tip #6: drink vooral suikervrije dranken

Nadat je een sapkuur hebt gedaan, is het heel belangrijk om veel water te drinken. Probeer elke dag 2 liter water te drinken.

Door veel water te drinken, blijft je lichaam goed gehydrateerd en kan je spijsvertering weer terugkomen op het eten van vast voedsel.

Probeer warm water met een beetje citroensap te drinken voor de beste hydraterende werking.

Dus zorg dat je genoeg water drinkt en goed gehydrateerd blijft om het meeste voordeel te halen uit je sapkuur.

Ben je het beu om alleen maar water te drinken? Dan zijn er genoeg alternatieven.

Gelukkig zijn er veel verfrissende dranken die niet alleen gezond zijn, maar die ook lekker smaken.

Voorbeelden zijn:

 • Kruidenthee (munt, kaneel, gember, etc.)
 • Vers kokoswater
 • Ongezoete soja- en amandelmelk

Blijf weg van drankjes die uitdrogen zoals alcohol en zoete dranken. Het drinken van voldoende water is heel belangrijk voor de gezondheid, vooral na een sapkuur. Het helpt bij de spijsvertering, opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen.

Dus zorg dat je genoeg water drinkt en goed gehydrateerd blijft om het meeste voordeel te halen uit je sapkuur.

Vermijd light frisdrank

En hoe zit het dan met light frisdranken? Het is waar dat cola light geen suiker bevat, maar dat is niet het enige belangrijke aspect.

Light frisdranken kunnen de manier waarop je lichaam reageert op zoetheid veranderen. Het kan leiden tot een grotere honger naar zoetigheid, omdat je lichaam gewend raakt aan de zoete smaak.

Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het drinken van light frisdranken, omdat het kan leiden tot een vicieuze cirkel van steeds meer honger naar zoetigheid.

Tip #7: begin je dag met eieren

Eieren worden soms in twijfel getrokken als gezonde voedingskeuze. Onterecht wat ons betreft.

Ze zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen. Ze bevatten vitamine B, vitamine A, en selenium, evenals eiwitten en gezonde vetten.

Als je 1 of 2 eieren per dag eet, kan je er dus zeker van zijn dat je lichaam de benodigde voedingsstoffen krijgt om te herstellen tijdens een post-detox.

Afterdetox: wat mag je niet eten?

Je weet nu wat je het beste kunt eten na een sapkuur. Maar wat mag je niet eten na het detoxen?

Na een sapkuur is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Om het proces te ondersteunen, is het verstandig om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.

#1: Koekjes en snoep

Na een detox is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die gezond en onbewerkt zijn.

De meest ongezonde voeding is vaak te vinden in de vorm van sterk bewerkte producten zoals koek, snoep, taart, chips, patat en frisdrank.

Deze producten bevatten vaak hoge hoeveelheden suiker, zout en ongezonde vetten. Hierdoor zorgen ze voor een groot beloningsgevoel, wat kan leiden tot overmatig eten en kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.

Bovendien bevatten deze producten vaak weinig voedingsstoffen en ondersteunen ze geen goede gezondheid. Het is daarom van belang om bewust te zijn van wat je eet en te kiezen voor gezonde en onbewerkte voeding.

Door te kiezen voor gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen na een detox, kun je ervoor zorgen dat het lichaam zich blijft herstellen en een gezonde balans behoudt.

#2: Chips en patat

Chips en patat zijn beide producten die gemaakt zijn van aardappelen.

Aardappelen bevatten echter veel koolhydraten en zijn vaak verwerkt in veel olie, waardoor ze een hoog caloriegehalte en ongezonde vetten hebben. Bovendien bevatten chips geen nuttige voedingsstoffen en zijn ze slechts een bron van lege calorieën.

Het is beter om ze te vermijden, aangezien ze geen gezonde voedingskeuze zijn en de consumptie van frituurvet kan leiden tot gezondheidsproblemen.

#3: Pasta en pizza

Een trio van Italiaanse lekkernijen: pizza, pasta en bladerdeeggerechten. Wie is er niet dol op?

Na een sapkuur, is het waarschijnlijk dat je bewust bezig bent met gezonde voeding en het verminderen van de hoeveelheid suiker en bewerkte producten in je dieet.

In dit geval is het geen verstandig idee om je te richten op Italiaanse producten zoals pizza, pasta en bladerdeeggerechten.

Pizza, pasta en bladerdeeggerechten zijn ongezond omdat ze hoog zijn in calorieën en vet.

Ze bevatten ook grote hoeveelheden suiker en zout. Pizza’s en pasta’s worden gemaakt van meel, wat geen nuttige voedingsstoffen biedt.

Je krijgt enkel lege calorieën zonder enige voedingswaarde binnen. Helaas wel energie in de vorm van calorieën. Ook bevatten toppings zoals kaas, vlees en sauzen vaak extra calorieën en vet.

#4: Kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt

Ben je op zoek naar een gezonde maaltijd, en denk je dat kant-en-klare maaltijden de oplossing zijn? Helaas is dat vaak niet het geval. Deze maaltijden bevatten vaak hoge hoeveelheden ongezonde oliën, meel, suikers en smaakstoffen.

Bovendien bevatten ze vaak weinig voedingsstoffen die echt nuttig zijn voor onze gezondheid. De hoeveelheid groenten die in deze maaltijden zit, is vaak verwaarloosbaar.

Ook al plakken voedingsfabrikanten en supermarktketens stickers met “gezonde keuze” op deze producten. Het feit dat er een paar wortelsnippers in een mengsel van olie en suiker zit maakt het nog niet gezond.

Gezonde voeding bereiden kan tijd kosten, maar met de juiste recepten kan het gemakkelijk en snel te bereiden zijn. Het is daarom aan te raden om kant-en-klare maaltijden te vermijden na een after-detox.

#5: Producten met tarwe en gluten

Er is de laatste jaren een toename te zien van mensen die gevoelig zijn voor gluten en tarwe. Na een detox dieet kan het zijn dat gluten en tarwe producten één van de dingen zijn die je beter kunt vermijden.

Wil je ze toch eten? Voeg deze producten geleidelijk toe aan je dieet na de detox en houd je gezondheid in de gaten.

Als je besluit om rijst en tarweproducten te eten, is het verstandig om in elk geval voor de volkorenvarianten te kiezen. Dit kan in plaats van witte rijst, witbrood of witte pasta.

Hoewel volkorenproducten nog steeds suiker bevatten, minimaliseren ze de negatieve gevolgen van het eten van suikers.

#6: Zuivelproducten

Tijdens de afterdetox is het niet verstandig om zoete zuivelproducten te eten.

Dit soort producten, zoals zoete zuiveldranken, zoete yoghurt, vla en andere varianten, bevatten vaak een grote hoeveelheid suiker die zijn toegevoegd. Zelfs in producten die als “gezond” worden bestempeld.

Dit kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en kan ook bijdragen aan het vasthouden van vocht. Laat je niet misleiden door de “gezonde keuze” keurmerken op deze producten en kies voor gezondere alternatieven.

Tot slot

Je weet nu wat je beter wel en niet kunt eten na een sapkuur.

Het is belangrijk om gezonde voeding bij een post-detox tot je te nemen.

Dit betekent dat het vermijden van ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare maaltijden, een prioriteit moet zijn.

Kies altijd voor verse, natuurlijke ingrediënten en bereid maaltijden het liefste zelf.

Door op deze manier te blijven eten, zal je lichaam blijven profiteren van de voordelen van een sapkuur.

Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!

Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.

Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.

De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.