Gaat er voedingswaarde verloren na het invriezen van sapjes?

Er gaan dagen voorbij voordat groente en fruit in de supermarkt worden verkocht. Op het moment dat jij het koopt zijn er al nutriënten verloren.

Hoe zit het dan met het invriezen van sapjes afkomstig van groenten en fruit?

Gaat er voedingswaarde verloren na het invriezen van sapjes voor later gebruik? Hoe dat zit licht ik hieronder toe.

Bevroren groente en fruit minder goed dan vers?

Het drinken van groentesapjes is een goede aanvulling voor een bewuste levensstijl. Bevroren groente en fruit heeft onterecht een slechte reputatie. Steeds meer consumenten vriezen sapjes in voor later gebruik.

Het is een misvatting dat de kwaliteit en voedingswaarde van bevroren fruit en groente een stuk lager is dan fruit en groente in de supermarkt. Veel mensen brengen diepvriesproducten in verband met lagere voedingswaarden. Maar klopt dat wel?

‘Verse’ sapjes van groente en fruit in de supermarkt betekent niet dat ze ook altijd vers zijn. Deze sapjes lijken misschien goed, maar wat vergeten wordt is dat ze een flinke weg hebben afgelegd voordat ze in de koelingen van de supermarkten belanden.

Groenten en fruit bevatten de meeste voedingsstoffen direct nadat ze zijn geoogst. Deze voedingsmiddelen belanden echter niet direct op ons bord of in een flesje. Ze moeten eerst naar de fabriek of het distributiecentrum aankomen. Daarom wordt groenten en fruit vroeg geplukt voordat ze rijp zijn. Dit geeft groenten en fruit de tijd om te rijpen.

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Hoe vers is vers?

Nadat ze een lange omweg via de groothandel hebben doorstaan gaan ze naar de supermarkt. Groenten en fruit worden gedurende deze reis in verschillende temperaturen bewaard voordat ze in de supermarkt belanden. Het risico van deze reis is dat de vitamines in groente en fruit deels verloren gaan tijdens het transport door licht, zuurstof en warmte. Dit veroorzaakt chemische veranderingen in de samenstelling.

En eenmaal in de schappen blijven ze daar vaak nog enkele dagen liggen. En wanneer jij als consument een portie groente of fruit besluit te kopen dan eet je ze ook niet meteen op. Dit geldt net zo voor sapjes in de koeling. Je bewaart ze enkele dagen thuis in de koelkast of fruitmandje voordat je ze opeet. Dat komt de voedingswaarde van groenten en fruit niet ten goede. Dit geldt ook voor sap gemaakt van groenten en fruit.  

Groenten die bestemd zijn om snel ingevroren te worden, worden geplukt op hun hoogtepunt van rijpheid, dat wil zeggen wanneer ze optimaal ontwikkeld zijn voordat de rotting begint. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het belangrijkste voordeel van diepvriesgroente is hun goede kwaliteit!

Fruit, groenten en bessen hebben de neiging om hun smaak beter vast te houden in de vriezer. En met behulp van bevriezing blijven de voedingsstoffen in sap van groenten en fruit bijna volledig behouden.

Samenvattend: normaal gesproken gaat er niets verloren als je na de oogst en verwerking sapjes invriest. Als je de groente of fruit in de supermarkt koopt gaan er dagen voorbij totdat het in het vak is gekomen en dan zijn er wel al nutriënten verloren.

Vitamines gaan verloren tijdens de verwerking in zowel verse als ingevroren producten

In het algemeen helpt invriezen om de voedingsstoffen van groenten en fruit vast te houden. Toch kunnen tijdens het blancheren bepaalde vitamines verloren raken. Blancheren houdt in dat groente voor korte tijd in kokend water wordt gedaan om schadelijke bacteriën te doden en verlies van kleur en smaak  te voorkomen.

Met name vitamine C is gevoelig voor temperatuurverandering. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van vitamine C verloren gaat tijdens het blancheer proces dat plaatsvindt voordat voedsel wordt ingevroren. Blancheren verminderde het vitamine C-gehalte, maar beperkt verder bederf tijdens bewaring in bevroren toestand [1].

Maar het vitamine C gehalte van groenten begint al terug te lopen op het moment dat het geoogst of geplukt is en dit blijft langzaam dalen gedurende de bewaring [2] [3] Dit geldt net zo voor verse producten die in supermarkten worden aangeboden. Van sommige groenten (zoals verse erwten en spinazie) is gebleken dat ze in de eerste 2 dagen na de oogst ongeveer de helft(!) van hun vitamine C-gehalte verliezen [4].

Het voordeel van diepgevroren groenten en fruit

In tegenstelling tot wat veel mensen denken scoort ingevroren groente en fruit erg hoog in het behouden van de voedingswaarde.

Dit komt omdat groenten en fruit direct na de oogst wordt ingevroren. Fruit en groenten die worden ingevroren, worden over het algemeen geplukt op het moment dat ze het meest rijp zijn, wanneer ze het meest voedzaam zijn

Door het sap van fruit en groenten gelijk in te vriezen blijven de vitamines en voedingsstoffen behouden. Door het in te vriezen blijft het sap van groente en fruit zo vers mogelijk en blijven de voedingsstoffen behouden.  

Veel groenten en fruit houden zelfs meer voedingsstoffen vast als ze ingevroren zijn dan wanneer ze vers worden gegeten.

Een onderzoek uit 2015 van de Universiteit uit Californië blijkt dat bevroren fruit en groenten net zoveel vitamines (en soms zelfs meer) in vergelijking met verse groente en fruit dat in de supermarkt kan worden gekocht [5].

Sommige voedingsstoffen beginnen echter af te breken wanneer bevroren producten langer dan een jaar bewaard worden [6]

Zorg ervoor dat de sap goed ontdooid is

hero image happyjuicy

Om van het bevroren sap te genieten is het belangrijk dat het goed ontdooid is. Sap zal niet lekker smaken als het niet goed ontdooit.

Als je het sap niet helemaal laat ontdooien, krijg je stukjes ijs en waterig sap. Een bevroren sapje bij kamertemperatuur zal 6-8 uur in beslag nemen. In de koelkast kan het tot 24 uur duren voordat het ontdooid is.

Wanneer het sapje is ontdooid wil je het vrij snel opdrinken zodat er zo min mogelijk nutriënten verloren gaan. Als je met een sapkuur bezig bent, zorg er dan voor dat je enkele bevroren sapjes op tijd laat ontdooien in de koelkast. 

Sapjes kunnen na ontdooiing maximaal een week in de koelkast bewaard worden (bij een temperatuur van 7°C of kouder). Opnieuw invriezen is niet aan te raden omdat daardoor voedingsstoffen verloren gaan. 

Houd er rekening mee dat er altijd voedingsstoffen verloren zullen gaan als het dagenlang in de koelkast blijft staan. Drink daarom bij voorkeur het sap op enkele uren nadat het is ontdooid. 

Tot slot

Wortel Weerstand sapje

Als je wilt genieten van heerlijke sapjes en zoveel mogelijk goede voedingsstoffen wilt binnenkrijgen, dan helpt invriezen om de voedingswaarde van groenten en fruit vast te houden. 

Ingevroren sapjes zijn gemaakt van groenten en fruit die worden geoogst als ze rijp zijn. Vaak worden ze binnen enkele uren na de oogst ingevroren zodat voedingsstoffen behouden blijven. Sap gewonnen uit fruit en groenten bevat geconcentreerde hoeveelheden vitamines en mineralen.

Omdat groenten en fruit kort na de oogst wordt ingevroren en vervolgens zeer koud wordt opgeslagen en afgesloten van licht en zuurstof, kan het bevriezen kostbare voedingsstoffen vasthouden.

Zogeheten verse groenten en fruit in de supermarkt zijn vaak enkele dagen onderweg voordat ze in de supermarkt belanden. Dit komt de voedingswaarde niet ten goede. Bekijk hier onze 100% natuurlijke sapjes die je zelf kunt invriezen. Het is handig om vers sap in te vriezen, omdat je bevroren sap kunt ontdooien als je de tijd of de producten niet hebt om het zelf te maken. En met ons handige groentenabonnement heb je altijd de lekkerste sapjes voorhanden. Laat het je smaken!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat de vitamine vervliegt?

Je krijgt de beste opname van voedingsstoffen als je sap na het ontdooien gelijk opdrinkt. Hoe langer je het laat staan, des te meer voedingsstoffen je zult verliezen. Bewaar het flesje in de koelkast en drink het sap binnen enkele dagen op.

Hoe lang blijven vitamines in een smoothie?

De vuistregel is dat een smoothie buiten de koelkast enkele uren houdbaar is voordat voedingsstoffen verloren gaan. Over het algemeen zijn smoothies langer houdbaar dan sap. Smoothies kunnen in de koelkast maximaal 2 á 3 dagen bewaard worden. Het is aan te raden om de smoothie te ruiken en proeven voordat het volledig wordt opgedronken.

Is gepureerde groente goed?

Gepureerde groente is goed omdat er door het pureren geen voedingsstoffen verloren gaan. Door te pureren hoef je niet meer te kauwen. Omdat het fijngemalen is kun je het makkelijker doorslikken en verteren.

De meeste groenten kunnen worden gepureerd, zolang ze maar goed gaar zijn en je een goede blender hebt. Dat betekent dat je de meeste groentesoorten die je lekker vindt nog steeds moet kunnen eten, hoewel sommige gepureerde groenten misschien beter smaken dan andere.

Hoe lang blijven vitamines in groenten?

De meeste groenten verliezen 3 dagen na de oogst 30% van de voedingsstoffen.[7] Bewaar verse groenten op de koudst mogelijke temperatuur in de groentelade van de koelkast. Groentes zoals spinazie en broccoli behouden hun voedingsstoffen het beste bij een hoge luchtvochtigheid.

Ontdek onze 100% natuurlijke sapjes en ervaar alle voordelen!

Het drinken van onze sapjes is de ideale manier om je hoeveelheid groente en fruit aan te vullen.

Niet alleen bespaar je hiermee tijd maar je krijgt ook een breed scala van voedingsstoffen binnen. Zo bevatten onze sappen gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en zijn ze verrijkt met superfoods.

De verschillende vitaminen en mineralen in de sappen ondersteunen onder andere het immuunsysteem en het energieniveau.

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld dus het komt uit eigen regio.

Klik hier om onze sapjes te bekijken en te bestellen »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.