De 5 Voordelen van een Juice Cleanse & Stappenplan

Voordat je met een juice cleanse begint is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden.

Zo zijn er verschillende sapreinigingen op de markt die je kunt proberen, maar niet alle juice cleanses zijn even gezond.

De 5 stappen in dit artikel geven je de uitleg en informatie die je nodig hebt om het meeste uit een juice cleanse te halen. 

Wat is een juice cleanse?

Een juice cleanse (in het Nederlands ook wel bekend als een sapreiniging) helpt het lichaam te ontgiften en belangrijke voedingsstoffen aan te vullen met behulp van natuurlijk en koudgeperst groentesap.

Het idee is simpel en effectief. Heb je het gevoel dat je na een periode van ongezond leven, een nieuwe start kunt gebruiken? Dan kan een gezonde juice cleanse voor jou de moeite waard zijn.

Een sapreiniging kan een paar dagen tot een week duren, waarbij je alleen maar sapjes drinkt die gemaakt zijn van verse groenten en fruit.

Dit betekent niet dat je gewoon kant-en-klare vruchtensappen uit de supermarkt moet halen.

Dat is namelijk het ongezonde soort sap omdat het vaak kunstmatige zoetstoffen, toegevoegde suikers en conserveermiddelen bevat.

Het doel van een juice cleanse is om enkel verse en onbewerkte sapjes te drinken zonder toegevoegde conserveermiddelen en suiker.

Tijdens een juice cleanse mag je geen calorieën nuttigen naast de sapjes, dus geen vast voedsel, soep, calorierijke drankjes etc. Het enige wat je naast de sapjes mag drinken is water, thee en zwarte koffie (met mate). 

Wil je onze sapkuur gids zien inclusief kant-en-klaar schema? Klik hier en we sturen het gratis naar je toe.

Voordelen van een juice cleanse

Wat zijn de voordelen van een juice cleanse? Wat maakt een juice cleanse zo gezond?

Ik zal de belangrijkste voordelen voor je opnoemen:

#1: Veel groenten en fruit

Met een juice cleanse krijg je ontzettend veel groenten en fruit binnen. Vers groentesap dat bestaat uit groenten en fruit kan per flesje tot wel 200-300 gram groenten en fruit bevatten.

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om dagelijks zowel 250 gram groente als 200 gram fruit te eten.[1]

Een juice cleanse is een smakelijke manier om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit te komen en de potentiële gezondheidsvoordelen te benutten.

Met juicen haal je de meeste vitamines en mineralen uit groenten en fruit, waardoor ze sneller worden opgenomen door het spijsverteringsstelsel. Ook krijg je veel meer voedingsstoffen binnen dan je normaal gesproken zou binnenkrijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat groente- en fruitsappen de niveaus van belangrijke vitamines en antioxidanten kunnen verhogen. De onderzoekers zagen hogere niveaus van antioxidanten in het bloed bij mensen die regelmatig groentesap drinken.[2]

We zijn zelf liefhebbers van de verschillende soorten groentesapjes die je in dit artikel leest.  

#2: Ondersteunt de ontgifting van het lichaam

Het is waar. Detoxificatie en ontgiften is een natuurlijk proces dat je lichaam continue ondergaat.

Helaas is ons lichaam niet goed bestand tegen een overschot aan toxische stoffen waarmee we elke dag in aanraking komen. En dan praat ik niet alleen over het eten van ongezond voedsel, maar ook het inademen van verontreinigde lucht en het drinken van alcohol. 

Een juice cleanse kan het ontgiftingsproces ondersteunen en versnellen. Hoewel groentesapjes zelf niet in directe zin de lever reinigen, ondersteunen de vitamines en mineralen wel de organen die bij het ontgiftingsproces betrokken zijn.

Met andere woorden, deze belangrijke voedingsstoffen dragen bij aan een natuurlijk reinigend effect. 

Ontgiften en reinigen is essentieel voor het wegspoelen van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam. En de belangrijke voedingsstoffen in groentesap helpt de organen bij ontgifting. 

#3: Het gaat ontsteking tegen 

Een wat minder bekend voordeel is dat juicing kan helpen om ontstekingen te verminderen.

Met name bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, koek, frisdrank en vlees bevatten allerlei stoffen die giftig zijn voor het lichaam. Als reactie op deze giftige stoffen treedt ontsteking op.

Door te stoppen met het eten van ongezonde voeding, kan het lichaam herstellen en ontgiften, terwijl het wordt voorzien van de voedingsstoffen en antioxidanten die het nodig heeft. Groentesap is rijk aan antioxidanten, die zich binden aan vrije radicalen en deze onschadelijk maken. 

Onze groentesapjes bevatten ook verschillende superfoods (zoals kurkuma, spirulina, camu camu  en gember) die rijk zijn aan voedingsstoffen en bioactieve stoffen en laaggradige ontsteking tegen gaan. 

#4: Het is goed voor de spijsvertering

Een juice cleanse is eigenlijk een vorm van sapvasten. Het houdt in dat je voor enkele dagen niets eet en drinkt behalve lekkere en voedzame sapjes.

Dit klinkt sommigen misschien wat extreem in de oren, maar het is iets dat we al honderden jaren doen.

Ook onze voorouders deden (al dan niet gedwongen door wisselende seizoenen) aan vasten en gaven hun organen de gelegenheid om te rusten en op te laden.

Sapvasten is een geweldige manier om dit oude proces na te bootsen. Je geeft niet alleen je spijsverteringsstelsel een pauze, maar je overlaadt het ook met belangrijke voedingsstoffen die direct in de maagwand worden opgenomen.

Dit is ook de reden waarom sapvasten ontzettend gunstig is gebleken voor mensen met het Lekkende Darm Syndroom.  

#5: Het helpt bij vermoeidheid 

Een gezond eetpatroon met groentesapjes dragen bij aan fitheid. Vers koudgeperste sapjes bevatten gezonde voedingsstoffen die de energie en de stofwisseling stimuleren.

Deze voedingsstoffen in sapjes zijn goed bij vermoeidheid en moeheid. De vitamines, mineralen en enzymen worden snel en gemakkelijk opgenomen om het lichaam energie te geven.

Bovendien zorgt het drinken van groentesap ervoor dat het lichaam op een gezonde en natuurlijke manier gehydrateerd blijft. Door voldoende water en groentesap te drinken houd jij je vochtbalans op peil. Dit heeft een positief effect op je denkvermogen en stemming.

Kun je afvallen met een juice cleanse?

Ja, gebruikers merken vaak dat ze snel afvallen. Over het algemeen zul je ongeveer iets minder dan 1000 calorieën per dag consumeren.

Hoeveel gewicht je verliest met een detox sapreiniging hangt af van een aantal factoren, zoals je startgewicht, huidige voedingspatroon en hoeveel dagen je een sapreiniging wilt volgen.

Hoe lang moet je een juice cleanse doen?

Een juice cleanse moet gezien worden als een gezonde kickstart van maximaal een week.

Hoewel een juice cleanse relatief weinig calorieën bevat en zal leiden tot snel gewichtsverlies, is het niet iets wat voor een lange tijd wordt aangeraden.

Gebruik een juice cleans voor de korte termijn om af te vallen en om jezelf daarna een duurzamer en gezonde eetgewoonten aan te leren. Groentesapjes kunnen dan een goede aanvulling zijn op je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit.

Uit onderzoek is gebleken dat het stimuleren van dagelijkse consumptie van groentesap mensen kan helpen om de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te halen.[3] 

Waar moet je beginnen bij een juice cleanse? En welke stappen moet je ondernemen om de beste resultaten te zien?

Dat gaan we je nu haarfijn uitleggen. Hieronder staan de belangrijkste stappen uitgelegd. Dan weet jij precies hoe je beginnen moet. 

Stappenplan voor een gezonde juice cleanse

Stap #1: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook als het gaat om een sapreiniging. Je wilt bepaalde voedingsmiddelen vermijden voorafgaand aan een juice cleanse.

Je hoeft in principe je normale weekplanning niet volledig op de schop te gooien als je een juice cleanse doet. Toch zijn er enkele dingen waar je rekening mee wilt houden.

Kies het juiste moment uit

Kies een week in je agenda uit waarin niet veel van je gevraagd wordt. Begin niet met een juice cleanse als er een belangrijke reorganisatie op het werk of een groot feest staat gepland. Je wilt zoveel mogelijk verleidingen vermijden.

Onthoud dat deze sapreiniging het moment is die je voor jezelf hebt gekozen om gewicht te verliezen en ongezonde gewoontes aan te pakken. 

Stap #2: let op je eetpatroon

Je wilt ook minstens een week vóór een juice cleanse op je dieet gaan letten. Eet geen suikerrijke en vetrijke voedingsproducten meer. Het eten van friet, chips en pizza is onverenigbaar met een gezonde juice cleanse en het behalen van een gezond lichaamsgewicht.

Stop ook tijdig met het drinken van alcohol wanneer je een juice cleanse besluit te vol.

Waarom? Omdat het drinken van alcohol ervoor zorgt dat de bloedsuikerwaarden stijgen en dalen. Dit geeft je hersenen het signaal om honger te krijgen, waardoor we ongezonde voedingsmiddelen gaan eten.

Stap #3: haal de juiste sappen in huis

Een gezonde juice cleanse valt of staat met het drinken van de juiste sapjes. Het probleem is dat er veel suikerrijke sappen door fabrikanten op de markt worden gebracht.

Dat geeft wel aan dat veel mensen geen idee hebben waar ze op moeten letten. En dat is zonde, want je wilt de beste resultaten voor je lichaamsgewicht en gezondheid.

Gezonde detox juice cleanse bestellen?

Met onze groentesapjes krijg je een grote variatie van voedingsstoffen binnen. Dat komt omdat elk sapje bestaat uit een verschillende mix van groente en fruit. Dat komt neer op gemiddeld 260 gram groente en fruit per flesje.

Ook zijn de groentesapjes koud en op een langzame snelheid geprest. Hierdoor blijven veruit de meeste smaak, voedingsstoffen en enzymen behouden.

Bovendien bevatten onze sapjes geen toegevoegde suikers of kunstmatige toevoegingen en zijn 100% natuurlijk. Kortom onze sapjes zijn de ideale manier om optimaal gebruik te maken van een juice cleanse.

Om goed van start te gaan kun je op deze pagina de eerste stap zetten met het bestellen van de HappyJuicy cleanse voor 3, 5 of 7 dagen (nu met tijdelijke korting).

Bij onze sapreiniging detox kuren krijg je een sapkuur gids inclusief kant-en-klaar schema. Zodat je precies weet wanneer je welke sapjes op welke dag moet drinken. Wel zo makkelijk!

Alle HappyJuicy sapjes

Stap 4: volg het juice cleanse schema

Als het goed is heb je nu alle sapjes in huis gehaald voor een gezonde juice cleanse van 3 of 5 dagen.

Normaal gesproken drink je tijdens een juice cleanse 6 sapjes per dag. Dit is afhankelijk van het sapkuur schema dat je volgt.

De sapjes worden diepgevroren aan huis geleverd en kunnen enkele maanden goed in de vriezer blijven bewaard. Wanneer je de sapjes in de koelkast zet, zullen ze de volgende dag grotendeels ontdooid zijn.

Let erop dat als je een 5-daagse sapkuur doet je niet de sapjes al bijvoorbeeld een week van tevoren in de koelkast hebt staan.

Als de sapjes langer dan een week in de koelkast staan, is de kans groter dat de smaak verloren gaat en voedingsstoffen verloren gaan.

Voor de zekerheid kun je ze in de koelkast zetten als je de volgende dag met je juice cleanse wilt beginnen.

Wil je zo snel mogelijk een sapje ontdooien?

Dan kan je dit eenvoudig doen door het flesje in een bak met warm water te leggen. Normaliter is het flesje dan binnen 2 uur ontdooid.

Als je pas later aan een juice cleanse wilt beginnen dan zul je de flesjes bij ontvangst in de vriezer moeten leggen. In de koelkast zijn de sapjes minstens 6 maanden houdbaar en in de koelkast minstens 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast zijn de sapjes een dag houdbaar.

Stap 5: wees lief voor jezelf

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar wat vooral van belang is, is dat je niet te hard voor jezelf bent. Loop de eerste dagen niet te hard van stapel en gun je lichaam de tijd om aan een juice cleanse te wennen.

Raak ook niet gefrustreerd als je niet meteen resultaten op de weegschaal ziet. Heb vertrouwen in het proces! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bewuste meditatie om tot rust te komen en streef naar een goede nachtrust. 

Het kan in het begin ook wat onwennig zijn om geen vast voedsel te eten. Maar dit is wel wat ervoor nodig is om je ontgiftingsorganen een rustpauze te geven.

Doordat je lichaam geen extra gifstoffen en afvalstoffen hoeft te verwerken, kunnen deze organen hun energie steken in zelfherstel. 

Tot slot

Als je uit een juice cleanse komt, beschouw het dan als een nieuwe start.

Probeer na een sapkuur van 3 dagen, 5 dagen (of 7 dagen voor de ervaren sapliefhebber) het eten van vet- en eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten rustig op te bouwen. Groentesapjes bevatten weinig eiwitten en gezonde vetten die belangrijk zijn voor de gezondheid.

Richt je op de dag na de sapkuur voornamelijk nog op groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Denk bijvoorbeeld aan salades en soep.

Laat het drinken van gezonde sapjes deel uitmaken van je ochtendroutine of je nieuwe opkikkertje in de middag. Houd vast wat optimaal voor je lichaam werkt en laat los wat ongezond is. 

Onthoud dat het doel is om het ideale gewicht te bereiken en een optimale gezondheid te krijgen, zodat je het leven kunt leiden dat je wilt. En dat is een leven waar je van houdt!

Ontdek onze 100% natuurlijke sapkuren en ervaar alle voordelen

Benieuwd naar een sapkuur om te sapvasten?

Wij van HappyJuicy bieden 100% natuurlijk slowjuice sapjes aan die je drinkt met ons sapkuur programma.

Dit speciale programma komt met een sapkuur gids en schema en is de ideale manier om je gewenste resultaat te behalen!

De groente en fruit die we gebruiken worden lokaal geteeld. Daarbij voegen we superfoods toe aan de sapjes. Kortom, onze sapjes zitten boordevol voedingsstoffen en ondersteunen daarmee je immuunsysteem en energieniveau.

Klik hier en ontdek direct onze sapkuur programma’s »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook​

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis het ebook

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.

Vul hieronder je voornaam en e-mail in en download gratis de sapkuur gids en schema

Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.